Places logo
Menu

Wat je als ondernemer kan verwachten op Prinsjesdag 2018

Wat je als ondernemer kan verwachten op Prinsjesdag 2018

Vandaag is het de derde dinsdag van september en dat betekent dat het Prinsjesdag is. De traditionele start van het parlementaire jaar voor de Eerste en Tweede kamer. Koning Willem-Alexander spreekt in de Ridderzaal de troonrede uit en de minister van Financiën biedt de Miljoenennota aan de Tweede Kamer aan. Voor jou als ondernemer is deze dag ook heel belangrijk. Er worden namelijk veel concrete voorstellen voor de nieuwe fiscale wetgeving bekend gemaakt. In dit artikel lees je wat je kan verwachten gebaseerd op de fiscale paragraaf in het regeerakkoord van het kabinet uit 2017.

Lagere tarieven vennootschapsbelasting

Het Belastingpakket 2019, wat de regering op Prinsjesdag 2018 bekend maakt, bevat naar verwachting zowel goed als minder goed nieuws voor ondernemers. Het goede nieuws is dat de tarieven in de vennootschapsbelasting volgens het regeerakkoord vanaf 2019 stapsgewijs omlaag gaan. In totaal met vier procentpunten. Daar zit wel een keerzijde aan: deze tariefsverlaging houdt verband met de tariefsverhoging in box 2 van de inkomstenbelasting.

Verliezen minder lang verrekenbaar met winsten

Het is bijna zeker dat er nog ander minder goed nieuws gebracht gaat worden. Verliezen van bijvoorbeeld besloten vennootschappen (BV's) kunnen in de toekomst waarschijnlijk minder lang worden verrekend met belastbare winsten. De huidige situatie is dat deze verliezen onder andere verrekenbaar zijn in de negen boekjaren na een verliesjaar. Die termijn zal verkort worden van negen naar zes jaar.

Afschrijven panden beperkt

Het regeerakkoord beschrijft dat onder andere BV's in de toekomst minder kunnen afschrijven op bijvoorbeeld hun bedrijfspand. Zij zullen daardoor meer vennootschap moeten betalen. Waar nu de grens nog op 50 procent van de WOZ-waarde ligt, kan binnenkort kan de fiscale boekwaarde door afschrijving niet lager zijn dan de WOZ-waarde.

Renteaftrek beperkt

Naar verwachting komt er per 2019 een nieuwe renteaftrekbeperking voor bedrijven met hoge leningen. Deze maatregel wordt getroffen in verband met een Europese richtlijn tegen belastingontwijking. Volgens het regeerakkoord is rente dan niet langer aftrekbaar voor zover het saldo van verschuldigde en ontvangen rente meer bedraagt dan maximaal 30% van het brutobedrijfsresultaat. De rente tot 1 miljoen euro blijft waarschijnlijk volledig aftrekbaar.

Zelfstandigenaftrek beperkt

In 2018 is het voor ondernemers met bijvoorbeeld een eenmanszaak mogelijk om onder bepaalde voorwaarden €7.280 aan zelfstandigenaftrek in mindering te brengen op hun belastbare winst voor de inkomstenbelasting. Vanaf 2020 vervalt de mogelijkheid om deze aftrek te verrekenen tegen het toptarief in de inkomstenbelasting. Evenals hypotheekrente en andere aftrekposten daalt de maximale aftrek dan in vier stappen over verschillende jaren van drie procentpunten naar het uiteindelijke basistarief van circa 37 procent.

Energie-investeringsaftrek omlaag

Het huidige aftrekpercentage van 54,5 procent op energie-investering gaat waarschijnlijk naar 45 procent. Het netto belastingvoordeel wordt daardoor verlaagt, maar het kabinet vindt het voordeel op een voldoende niveau om ondernemers aan te moedigen om energie-inversteringen te doen.

Aangepaste kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling (KOR) houdt in dat ondernemers een extra teruggaaf van btw krijgen als zij hooguit €1.883 hoeven af te dragen. Het is de bedoeling dat deze regeling in 2019 wordt aangepast. Met ingang van dat jaar kan een onderneming een vrijstelling van btw en ontheffing van administratieve verplichten aanvragen als zijn omzet minder dan €17.500 bedraagt.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!