Places logo
Menu

Bijna 600 Nederlandse bedrijven gebruikten grit wat mogelijk vervuild is met asbest

Bijna 600 Nederlandse bedrijven gebruikten grit wat mogelijk vervuild is met asbest

Een aantal dagen geleden kwam aan het licht dat de straalgrit-verspreider Eurogrit aan bijna 600 Nederlandse bedrijven grit had geleverd dat mogelijk kankerverwekkend was. Dit was sinds vorig jaar al bekend, maar exacte cijfers ontbraken toen nog. Afgelopen week gaf de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, een lijst vrij met bedrijven die met het straalgrit gewerkt hebben en waarvan werknemers gevaar lopen. Staalgrit wordt gebruikt om metalen voorwerpen als het ware "schoon te schuren", waardoor er geen roest of verf meer op zit.

Bedrijven op de lijst

De lijst is alleszins opmerkelijk te noemen, wat voornamelijk komt door de vraag waar sommige bedrijven grit voor nodig hebben. Meerdere bekende bedrijven worden vermeld, zoals AKZO Nobel Chemicals B.V., Bol.com, McDonald's en Shell. Maar naast grote bedrijven staan er ook kleinere bedrijven zoals autoschadebedrijven, snackbars, schoonmaakbedrijven, zwembaden en restaurants op de lijst.

Reactie vakbond Federatie Nederlandse Vakbeweging

De vakbond Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) reageerde geschrokken op het nieuws. Wim van Veelen, een FNV-beleidsmedewerkers licht toe: "Het grit is over een groot deel van Nederland verspreid. Het gemak waarmee dit soort producten dus overal terecht kan komen is ongelooflijk." De FNV zal zich de komende dagen bezig gaan houden met het inlichten van alle betrokken werknemers en bijbehorende bedrijven en de eigen vakbondsleden. Er is een asbestregister geïntroduceerd, voor werknemers die denken dat zij in aanraking zijn gekomen met asbest.

Daarnaast heeft de vakbond Eurogrit aansprakelijk gesteld voor het incident.Het bedrijf uit Dordrecht moest van de rechter al schadevergoedingen betalen voor het leveren van straalgrit wat vervuild was met asbest, maar verwacht wordt dat de geschatte schade uitkomt op honderden miljoenen euro"s. De FNV zei dat het rekening houdt met eventuele rechtszaken die gestart moeten worden tegen Eurogrit.

Mogelijke gevolgen

In aanraking komen met asbest heeft zeer serieuze eventueel dodelijke gevolgen. Blootstelling aan asbest kan resulteren in verschillende vormen van kanker. Het gevaarlijke hieraan is dat de tijdspanne tussen de blootstelling en het daadwerkelijk ziek worden wel tientallen jaren kan beslaan. De vakbond hoopt dat de hoeveelheid asbest binnen de toegestane normering is gebleven waardoor het aantal slachtoffers beperkt blijft.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!