Belastingaangifte voor ondernemers, aftrekposten en vrijstellingenBelastingaangifte ondernemers

Op het moment van schrijven van dit artikel heeft u nog iets langer dan een maand om uw belastingaangifte in orde te krijgen. Veel mensen ervaren dit als een behoorlijke onderneming, mede omdat het veel tijd en moeite kost om alles op de juiste manier uit te zoeken en in te voeren. Dit geldt in het bijzonder voor ondernemers, aangezien zij voor hun aangifte meer cijfers en informatie moeten verzamelen. Desondanks bleek uit recent onderzoek dat een derde van de ondernemers de belastingaangifte helemaal zelf doet zonder hulp van adviseurs en twee derde van de ondernemers binnen twee uur klaar is met de belastingaangifte. In totaal moeten er dit jaar 1,2 miljoen ondernemers belastingaangifte doen.

Welke gegevens heeft u nodig?

De belastingaangifte van een ondernemer bestaat uit een zakelijk deel en een privédeel. In het privédeel van uw aangifte moeten onder andere uw jaaropgave van 2017 en aftrekposten worden toegevoegd. In het zakelijke deel van de aangifte worden de winst- en verliesrekening en de balans van een bedrijf opgenomen. Dit geeft de Belastingdienst inzicht over alle bezittingen van een bedrijf en de opbrengsten en kosten. Als u de administratie goed bijhoudt (online of offline) zal het vinden en noteren van deze gegevens niet al te lastig zijn. Vaak maken boekhoudprogramma"s zelf ook een winst- en verliesrekening en een balans op.

Aftrekposten ondernemers

Bij het doen van aangifte zijn er een aantal aftrekposten waar ondernemers van kunnen profiteren. Deze aftrekposten kunnen ervoor zorgen dat u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Een van deze posten is die van de zakelijke kosten, kosten die opgaan aan eigenlijk alles wat werkgerelateerd is (denk aan reiskosten of werkkleding). Deze mag u van de winst aftrekken. Ten tweede is er de midden- en kleinbedrijf (mkb) winstvrijstelling. Deze vrijstelling verlaagt de winst die een bedrijf heeft gemaakt, waardoor er minder belasting over betaald hoeft te worden. Deze aftrekpost is een percentage van 14% van de winst. Daarnaast zijn er de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Hiervoor moet je bij de inkomstenbelasting wel worden gezien als ondernemer en voldoen aan het criteria voor aantal gewerkte uren.

Alhoewel de belastingaangifte een behoorlijk karwei is, kunt u als ondernemer er wel profijt van hebben mits u zich er goed in verdiept. Door het toepassen van de juiste aftrekposten kan het zijn dat u onder de streep minder belasting betaald. Heeft u nog niet zoveel ervaring met het doen van uw eigen belastingaangifte, of u heeft verdere vragen of opmerkingen? Dan kunt u terecht op de website van de Belastingdienst. Hoewel de uiterste datum voor het doen van belastingaangifte pas op 1 mei is, profiteert u er wel van als u het deze maand nog doet, aangezien u dan eerder (in juli) bericht krijgt.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek