Places logo
Menu

ING-bankiers mogelijk toch strafrechtelijk vervolgd om witwasaffaire

ING-bankiers mogelijk toch strafrechtelijk vervolgd om witwasaffaire

Gedupeerden van ING hebben een eerste stap gewonnen om de bank alsnog strafrechtelijk te laten vervolgen wegens een witwasaffaire. Het gerechtshof in Den Haag besloot dat de klachten ontvankelijk zijn en is een onderzoek begonnen.

Achtergrond witwasaffaire

Vorig jaar trof ING een recordschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM), nadat bekend was geworden dat de bank zo'n zes jaar 'structureel de wet had overtreden en zich schuldig had gemaakt aan strafbare feiten'. ING voorkwam met deze megaschikking een strafzaak. Uiteindelijke stapten drie partijen alsnog naar de rechter om via een zogenaamde artikel 12 procedure vervolging van ING af te dwingen.

Het gerechtshof heeft afgelopen week in een tussenbeschikking besloten dat deze klachten ontvankelijk zijn, waardoor het hof een onderzoek is begonnen. Daardoor lopen (voormalige) bestuursleden van ING waarschijnlijk alsnog het risico om individueel strafrechtelijk te worden vervolgd.

De aanklachten

Een van de drie klagers is Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Voor nu heeft de heer Lakeman alleen verzocht om strafvervolging van Hamers ingediend, maar hij houdt de optie achter de hand om ook andere ING-bestuurders aan te klagen.

Dat geldt ook voor klager Sam van Doorn, bekende Amsterdamse zakenman. Dit laat zijn advocaat weten in een artikel aan het Financieel Dagblad. Hij heeft tot nu toe het Gerechtshof alleen gevraagd om strafvervolging van ING als organisatie, maar overweegt ook om aangifte te doen tegen andere ING-bestuursleden.

Daarnaast heeft de Amerikaanse beschermingsbewindvoerder ook een klacht ingediend van het door fraude getroffen IB Capital. Bovenstaande drie klagers hebben gemeen dat zij het oneens zijn met de megaschikking van ING, waarmee de bank een mogelijke vervolging kon afkopen. Zij vinden dat de verantwoordelijke bestuursleden bij ING hiermee te gemakkelijk wegkomen. Om deze klachten te kunnen beoordelen, onderzoekt het Gerechtshof momenteel de stukken van het strafdossier die het OM heeft opgebouwd over de zaak-Houston.

Het Gerechtshof heeft bekend gemaakt de klacht van de heer Lakeman op 18 december inhoudelijk te behandelen.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!