Places logo
Menu

Fietskoerier krijgt geen gelijk in rechtszaak tegen maaltijdbezorger Deliveroo

Fietskoerier krijgt geen gelijk in rechtszaak tegen maaltijdbezorger Deliveroo

Fietskoerier Sytze Ferwerda (20) spande op woensdag 27 juni 2018 een rechtszaak aan tegen maaltijdbezorger Deliveroo. De koerier was het niet eens met het nieuwe loondienstmodel en vond dat er sprake was van schijnzelfstandigheid. Deliveroo zou zich bovendien niet houden aan bijbehorende verplichtingen tegenover werknemers. De rechter heeft vandaag bepaald dat Deliveroo niet verplicht is zijn medewerkers in loondienst te nemen.

Freelancers

Deliveroo kondigde eind vorig jaar aan alleen nog maar met freelancers te werken en te stoppen met het vorige loondienstmodel. Volgens het bedrijf hebben fietsende maaltijdbezorgers geen behoefte aan een vast arbeidscontract. Op deze manier kunnen de koeriers zelf hun schema bepalen en daarnaast ook voor andere bedrijven werken. Dit nieuwe beleid zou volgens het bedrijf tot veel nieuwe aanmeldingen hebben geleid.

Loondienst

Koerier Ferwerda was het niet eens met deze regeling en wilde graag terug in loondienst. In loondienst was hij namelijk verzekerd bij arbeidsongeschiktheid en van doorbetaling bij ziekte. De fietskoerier vond bovendien dat er sprake was van schijnzelfstandigheid. Door een crowdfundingactie waar vierhonderd mensen aan bijdroegen kon de koerier naar de rechter stappen.

Rechtszaak

Onder grote belangstelling stond de fietskoerier op woensdag 27 juni tegenover Deliveroo in de rechtszaal. De rechter heeft vandaag besloten dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid en dat Deliveroo door mag gaan met het huidige model. Deliveroo hoeft medewerkers dus niet in dienst te nemen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!