Places logo
Menu

Thuiswachtdienst van werknemer is ook werktijd aldus Hof van Justitie

Thuiswachtdienst van werknemer is ook werktijd aldus Hof van Justitie

De thuiswachtdienst van een werknemer is ook arbeidstijd, mits de werknemer op korte termijn beschikbaar dient te zijn voor zijn werkgever. Dit oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) op 21 februari. Vaak moet een werknemer in een bepaalde radius van zijn werk blijven, zodat hij snel aanwezig kan zijn als hij wordt opgeroepen. Hierdoor is de werknemer erg beperkt in de invulling van zijn tijd, en moet de thuiswachtdienst als werktijd gezien worden.

Rechtszaak

De uitspraak viel in een rechtszaak omtrent een vrijwilliger bij de brandweer in het Belgische Nijvel. Naast zijn vrijwilligerswerk bij de brandweer, is hij ook in dienst bij een particuliere werkgever. Tijdens zijn thuiswachtdiensten voor de brandweer, werd hij verplicht bij een oproep binnen acht minuten op zijn werkplek bij de brandweer te verschijnen. Daardoor moest de vrijwilliger in zijn woonplaats blijven en kon hij nauwelijks andere dingen ondernemen. Een vergoeding voor deze tijd ontving hij echter alleen als hij ook daadwerkelijk werd opgeroepen. De vrijwilliger werd dus vele uren beperkt in het ondernemen van activiteiten, en kreeg hiervoor geen vergoeding. Na het oordeel is hij overtuigd dat de uren met terugwerkende kracht vergoed zullen worden met het loon van een beroepsbrandweerman.

Implicaties

Het oordeel zou ook implicaties kunnen hebben voor werkgevers en ondernemers in andere branches, zoals bijvoorbeeld voor oproepkrachten in de horeca. Echter is hierbij doorslaggevend of de thuiswachtdienst de werknemer beperkt in zijn eigen activiteiten, omdat hij binnen een korte tijd op zijn werkplek moet zijn. In dit geval hoort hier een vergoeding tegenover te staan. Deze situatie verschilt dus duidelijk van een werknemer die in een dienst alleen bereikbaar moet zijn voor zijn werkgever.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!