De Nederlandse kunstenaar verdient over het algemeen weinigDe Nederlandse kunstenaar verdient over het algemeen weinig

Meer dan de helft van kunstenaars in Nederland verdiende van 2013 tot 2015 minder dan 30 duizend euro bruto per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS voor de Monitor Kunstenaars en afgestudeerden aan creatieve opleidingen 2017.

Kunstenaars vallen onder het "hoogste beroepsniveau". Dat betreft banen met taken zoals het oplossen van ingewikkelde problemen en het nemen van beslissingen waarvoor iemand een gespecialiseerde expertise nodig heeft. Werkenden die vallen onder dit beroepsniveau verdienen normaal gesproken behoorlijk veel. Nagenoeg de helft van werkenden op het hoogste beroepsniveau verdiende minimaal 60 duizend euro bruto.

Slechts 17 procent van werkenden met het hoge beroepsniveau viel in de laagste inkomensklasse. Bij kunstenaars ging het hier om 52 procent van alle kunstenaars.

Het CBS rekent onder kunstenaars bijvoorbeeld ook architecten, ontwerpers, schrijvers en musici. Daarnaast zijn er ook nog "overige creatieve beroepen" zoals journalisten, kunstleraren of chef-koks. De inkomensverdeling bij deze beroepen was in principe hetzelfde als bij alle andere werkenden. Het modale inkomen bedroeg 35 duizend euro in 2014.

Uitkeringen

Een andere conclusie uit het onderzoek van het CBS was dat kunstenaars gemiddeld vaker afhankelijk zijn van een bijstands-, werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het aantal kunstenaars dat afhankelijk is van een uitkering bedraagt 6,4 procent, slechts 4,4 procent van de totale beroepsbevolking is ook afhankelijk van een uitkering.


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek