Places logo
Menu

Werkgevers opgelet: vanaf 2019 nieuwe regels voor overwerk en tijd-voor-tijd

Werkgevers opgelet: vanaf 2019 nieuwe regels voor overwerk en tijd-voor-tijd

Vaak wordt overwerk gecompenseerd door een tijd-voor-tijd regeling. Vanaf 2019 is het niet meer zomaar toegestaan om de tijd-voor-tijd regeling schriftelijk met jouw werknemers te maken. Dat mag alleen als er over zo'n regeling afspraken zijn gemaakt in de cao. Bovendien moet voortaan voor het totaal aantal gewerkte uren minstens het minimumloon worden uitbetaald. Als jouw bedrijf niet onder een CAO valt, moeten jouw medewerkers met minimumloon dus altijd compensatie voor overwerk ontvangen in geld. Voor medewerkers met een hoger loon geldt dit niet en mag je nog steeds tijd-voor-tijd afspraken maken. Maar let daar in wel op, dat ze in de reguliere betalingsperiode niet zo weinig werken, dat ze daarmee onder het wettelijk minimumloon vallen. De wet bepaald dus eigenlijk dat werknemers over alle gewerkte uren tezamen ten minste het geldende minimumloon moeten ontvangen. De nieuwe regels worden getroffen om te voorkomen dat werknemers ver onder het minimumloon arbeid verrichten.

Overzicht waar je op moet letten tijd-voor-tijd en overwerkregeling

  1. Vanaf 2019 mag u alleen je alleen nog afspraken maken over tijd-voor-tijd als dat in de cao geregeld is. Een schriftelijke overeenkomst met de werkgever, is zonder basis in de cao niet meer geldig.
  2. Het recht op minimumloon geldt steeds per reguliere betalingsperiode, dat is dus meestal per maand. Compensatie in tijd mag wel voor overuren binnen de maand waarin overuren zijn ontstaan, maar als werkgever moet je opletten dat je werknemer vervolgens niet omgerekend onder het minimumloon zakt.
  3. Voor het recht op minimumloon moet je alle uren optellen. Wanneer een werknemer meer betaald krijgt dan het minimumloon, is tijd-voor-tijd nog steeds toegestaan. Daarbij moet je wederom weer opletten dat de werknemer over alle uren tezamen minstens het minimumloon ontvangt.
  4. Vuistregel voor bedrijven zonder cao: het aandeel dat een werknemer meer verdient dan het wettelijk minimumloon, kunt u in tijd compenseren voor overwerk. Dus betaalt u bijvoorbeeld 20 procent meer dan het minimumloon, dan kan de werknemer 20 procent meer werken dan de overeengekomen arbeidsduur, zonder dat je daar compensatie in geld hoeft te geven. Als jij als werkgever ruim boven het minimumloon betaald, zul je dus weinig te maken hebben met het gewijzigde wetsvoorstel.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!