Places logo
Menu

Zo kunt u werkstress onder uw werknemers voorkomen

Zo kunt u werkstress onder uw werknemers voorkomen

Steeds meer werknemers hebben last van burn-outs. Dat bleek uit de "Kerncijfers Beroepsziekten 2017" van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Psychische klachten, overspannenheid of burn-outs zijn verantwoordelijk voor bijna een kwart van het Nederlandse ziekteverzuim. Werkstress is daarbij de grootste oorzaak van psychisch verzuim. In 70% van alle gevallen volgt zelfs langdurig ziekteverzuim. Het totale ziekteverzuim kost jaarlijks 11€ miljard aan loondoorbetalingskosten. Dit artikel geeft handvatten om het verzuim door burn-outs of psychische werkstress onder uw werknemers tegen te gaan.

Verplichting om werkdruk te verlagen

Iedere werkgever is vanuit de Arbowet verplicht om te werken aan de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Daarbij moet hij aandacht besteden aan werkstress die bestaat op het gebied van: discriminatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk. Het doel hiervan is om de werkstress te verminderen of zelfs geheel tegen te gaan. Hierdoor moet uiteindelijk ook het ziekteverzuim omlaag gaan. Het bijdragen aan een verlaagde werkdruk is dus gunstig voor beide kanten. Maar welke maatregelen kunt u als werkgever precies nemen?

Werkdruk verlagen is niet het juiste antwoord

Veel werkgevers denken dat dit de juiste mogelijkheid is om werkstress tegen te gaan. Dit is wel een reactieve oplossing, dus als een werknemer al symptomen vertoont van hoge werkstress. Denk hierbij aan ziekte, slecht slapen, paniekaanvallen etc. Het verlagen van de werkdruk is echter niet de juiste oplossing om werkstress ook daadwerkelijk te voorkomen. In het Job Strain Model van Karasek (1979) kunt u zien dat een lage werkdruk niet per se goed is voor een uitdagende baan. Te weinig werkdruk, in het model benoemd als weinig taakeisen, kunnen er namelijk ook voor zorgen dat de werknemer geen voldoening uit het werk kan halen. Dit kan tevens psychische klachten veroorzaken.

Meer regelmogelijkheden geven om werkstress te voorkomen

Een goede oplossing om de werkstress onder uw werknemers te verlagen is uw werknemers meer regelmogelijkheden geven. Concreet betekent dit dat u uw werknemers meer beslissingsruimte moet geven over de inrichting van hun werk. Zo moeten ze zelf kunnen beslissen hoe zij hun werk zo efficiënt mogelijk kunnen invullen of eventueel collega"s om hulp kunnen vragen in het geval van stress. Flexibele werktijden, inspraak in de besluitvorming, maar ook simpele dingen zoals gezellige collega"s kunnen tevens helpen. Zo leert de werknemer beter om te gaan met stress of belasting op de werkvloer en kan hij zichzelf beter beschermen. Dit kunt u wederom terugzien in het Job Strain Model van Karasek (1979): door een werknemer hogere taakeisen én veel sturingsmogelijkheden te geven, ontstaat een uitdagende baan en neemt de motivatie om te leren toe. Het risico op psychologische stress neemt af.

Job Strain Model van Karasek (1979)

Bron: http://www.gewoonsolo.nl/uploads/files/karasek_21032014.pdf

Job Strain Model van Karasek (1979)

Uitgelichte afbeelding: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!