Places logo
Menu

Vanaf 2020 nieuwe verzuimverzekering speciaal voor kleine werkgevers

Vanaf 2020 nieuwe verzuimverzekering speciaal voor kleine werkgevers

Vanaf 2020 komt er een nieuwe verzuimverzekering speciaal voor het mkb, de zogenaamde MKB-Verzuim Ontzorg Verzekering. Met deze nieuwe verzekering wil de overheid kleine werkgevers ontlasten wanneer een medewerker (langdurig) ziek wordt. Voor kleine werkgevers is het lastig om te voldoen aan de plichten rondom (langdurig) zieke medewerkers.

Casemanager

De MKB- Verzuim Ontzorg Verzekering moet een goed betaalbare verzekering worden die uitkomst biedt voor kleine werkgevers. In september 2019 zullen verzekeraars die de verzekering aanbieden meer duidelijkheid geven over de polisvoorwaarden. Vanaf dan kunnen werkgevers de verzekering afsluiten. In de verzekering speelt een casemanager een belangrijke rol. Wanneer een medewerker langdurig ziek wordt, krijgt een werkgever een casemanager toegewezen. De casemanager is onderdeel van het verzekeringspakket en zal de regie voeren over het re-integratieproces van de medewerker en stimuleert dat alle betrokken aan hun taken werken. De casemanager ondersteunt de werkgever bij verplichtingen. Deze verzekering is interessant voor kleine werkgevers, aangezien zij vaak geen HR-afdeling hebben die met de medewerker op zoek kan gaan naar oplossingen.

Wet Verbetering Poortwachter

Wanneer een medewerker ziek wordt moeten werkgevers minimaal twee jaar lang het loon van de medewerker door betalen. Na twee jaar kan een WIA-uitkering aangevraagd worden. Het UWV bekijkt dan of werkgevers voldoende hebben gedaan om de werknemer weer aan het werk te krijgen, dit is in kader van de Wet Verbetering Poortwachter (WvP). Indien werkgevers niet voldoende hebben gedaan om de werknemer aan het werk te krijgen, kunnen zij een loonsanctie krijgen. Dit betekent dat de werkgever nog een jaar langer het loon van de medewerker moet door betalen. De MKB- Verzuim Ontzorg Verzekering is bestand tegen deze sancties. Als de werkgever de adviezen van de bedrijfsarts en verzekeraar opvolgt, dan vergoedt de verzekeraar een eventuele loonsanctie.

Vast contract stimuleren

De MKB-Verzuim Ontzorg Verzekering is niet verplicht. Werkgevers kunnen ook voor andere verzekeringen kiezen. De overheid hoopt dat de nieuwe verzekering hulp biedt aan kleine werkgevers zodat zij vaker een vast contract durven uit te delen. Doordat kleine werkgevers onder andere bang zijn voor langdurig verzuim bij medewerkers durven zij geen vaste contracten te geven. Met deze nieuwe verzekering hoopt de overheid vaste contracten te stimuleren.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!