Places logo
Menu

Aanhoudend verzuim door hoge werkdruk is kostenpost voor zorgsector

Aanhoudend verzuim door hoge werkdruk is kostenpost voor zorgsector

Het ziekteverzuim in de zorg is enorm gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. De oorzaak is dat het vorige kabinet bezuinigingen en hervormingen doorvoerde. Werknemers zitten hierdoor steeds vaker voor langere perioden thuis. Trouw berekende dat dit langdurige verzuim de zorgsector vorig jaar alleen al 567 miljoen euro moet hebben gekost.

Bezuinigingen

Werknemers geven vaak aan dat de bezuinigingen zorgen voor een hogere werkdruk. In de ouderenzorg komt dit bijvoorbeeld doordat ouderen pas in een verpleeghuis komen als ze heel veel zorg hebben. Daardoor moeten medewerkers complexere zorg leveren. De hoge werkdruk levert stress op.

Verzuim in alle leeftijdscategorieën

Oudere werknemers blijven over het algemeen thuis vanwege fysieke problemen. Voorheen bleef deze groep daarom meer langdurig thuis dan jongere werknemers. Dat verschil wordt steeds kleiner. Jongeren vallen nu steeds vaker uit door mentale problemen. Het ziekteverzuim in de zorg stijgt in alle leeftijdscategorieën.

Vicieuze cirkel

Als werknemers thuis blijven, dan blijft er werk liggen. Een vervanger loopt in de kosten, maar verdeling van de overblijvende taken onder de resterende werknemers levert een grote werkdruk en dus op den duur meer verzuim op.

Hervorming in de zorg

De hogere werkdruk is niet alleen het resultaat van bezuinigingen, maar ook van de grote hervorming die Kabinet-Rutte II doorvoerde. Hierbij kwam veel zorg van de Rijksoverheid overgeheveld naar gemeenten. Door de bezuinigingen te combineren met de hervorming is de werkdruk dus te hoog geworden. Gezondheidseconoom Guus Schrijvers vertelt aan Trouw dat er beter eerst bezuinigd had kunnen worden, voordat de hervorming gestart werd. Volgens hem was het kabinet op de hoogte van de gevaren van deze combinatie, maar koos het er toch voor ermee door te gaan.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!