Aandacht voor veilig en gezond werken zorgt voor lager verzuim onder werknemersVeilig en gezond werken

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna zes op de tien werknemers in een omgeving werken waar veel aandacht is voor veilig en gezond werken. Er is vooral veel aandacht voor veiligheid in bedrijfstakken waar werknemers gevaarlijk werk uitvoeren, zoals in de bouw en de industrie. Aandacht voor veiligheid op de werkvloer zorgt in veel gevallen voor een lager verzuim.

Gevaarlijke bedrijfstakken

Mensen die fysiek belastend werk doen of worden blootgesteld aan stoffen voeren gevaarlijker werk uit dan mensen die bijvoorbeeld op kantoor werken. Uit de nieuwe cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2017 blijkt dat in bedrijfstakken waar over het algemeen gevaarlijk werk wordt gedaan meer aandacht is voor veilig en gezond werken dan in bedrijfstakken waar minder gevaarlijk werk wordt uitgevoerd. Op het gebied van veilig en gezond werken is niet alleen aandacht voor werknemers die gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren maar ook voor mensen die andere beroepen uitoefenen binnen een "gevaarlijke" bedrijfstak. Zo is er bijvoorbeeld ook voor mensen die administratief werk uitvoeren binnen een bouwbedrijf aandacht voor veiligheid.

Lager verzuim

In bedrijfstakken waar veel aandacht voor veilig en gezond werken is wordt over het algemeen een lager verzuim gemeten onder werknemers. Dit is vooral goed te zien in de bedrijfstak vervoer en opslag. Werknemers in vervoer en opslag die veel aandacht voor veilig en gezond werken ervaren hebben een verzuim van 3,4 procent. In tegenstelling tot werknemers in dezelfde branche die minder aandacht voor veilig en gezond werken ervaren. Daar is een verzuim van 6,1 procent gemeten.

Aandacht voor veilig en gezond werken per bedrijfstak

Bedrijfstakken in volgorde van gevaarlijk werk naar relatief veilig werk - bron CBS, TNO


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek