Places logo
Menu

Aandacht voor veilig en gezond werken zorgt voor lager verzuim onder werknemers

Aandacht voor veilig en gezond werken zorgt voor lager verzuim onder werknemers

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna zes op de tien werknemers in een omgeving werken waar veel aandacht is voor veilig en gezond werken. Er is vooral veel aandacht voor veiligheid in bedrijfstakken waar werknemers gevaarlijk werk uitvoeren, zoals in de bouw en de industrie. Aandacht voor veiligheid op de werkvloer zorgt in veel gevallen voor een lager verzuim.

Gevaarlijke bedrijfstakken

Mensen die fysiek belastend werk doen of worden blootgesteld aan stoffen voeren gevaarlijker werk uit dan mensen die bijvoorbeeld op kantoor werken. Uit de nieuwe cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2017 blijkt dat in bedrijfstakken waar over het algemeen gevaarlijk werk wordt gedaan meer aandacht is voor veilig en gezond werken dan in bedrijfstakken waar minder gevaarlijk werk wordt uitgevoerd. Op het gebied van veilig en gezond werken is niet alleen aandacht voor werknemers die gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren maar ook voor mensen die andere beroepen uitoefenen binnen een "gevaarlijke" bedrijfstak. Zo is er bijvoorbeeld ook voor mensen die administratief werk uitvoeren binnen een bouwbedrijf aandacht voor veiligheid.

Lager verzuim

In bedrijfstakken waar veel aandacht voor veilig en gezond werken is wordt over het algemeen een lager verzuim gemeten onder werknemers. Dit is vooral goed te zien in de bedrijfstak vervoer en opslag. Werknemers in vervoer en opslag die veel aandacht voor veilig en gezond werken ervaren hebben een verzuim van 3,4 procent. In tegenstelling tot werknemers in dezelfde branche die minder aandacht voor veilig en gezond werken ervaren. Daar is een verzuim van 6,1 procent gemeten.

Aandacht voor veilig en gezond werken per bedrijfstak

Bedrijfstakken in volgorde van gevaarlijk werk naar relatief veilig werk - bron CBS, TNO

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!