Places logo
Menu

Vijf tips om de feestdagen ontspannen door te komen

Vijf tips om de feestdagen ontspannen door te komen

Tijdens de feestdagen ligt het grootste deel van het bedrijfsleven plat. Toch zijn er ondernemers, managers of werknemers die doorwerken. Als je naast het werk ook nog veel familieverplichtingen hebt kan het zijn dat de feestdagen erg druk worden en dat er weinig ruimte is voor rust. Lees hier vijf tips om de feestdagen toch ontspannen door te komen.

 1. Maak een stappenplan
  Als dingen in je hoofd een chaos worden is het goed om alles voor je uit te schrijven. Moet je voor je werk nog een aantal dingen doen? Of veel voorbereiden voor een kerstdiner? Schrijf op wat je allemaal nog moet doen en maak een stappenplan. Vervolgens kun je stap voor stap al je taken volbrengen.

 2. Neem een time out en werk even niet tijdens kerst
  Probeer minstens één dagdeel tijdens kerst tijd voor jezelf te nemen. Doe dit 's avonds na een lange dag werken of 's ochtends voor alle familieverplichtingen. Ga dan iets ontspannends doen waar je zelf ook echt zin in hebt. Als je dingen doet waar je je prettig bij voelt krijg je daar energie van.
 3. Weersta de verleiding
  Voorkom de drang om tijdens de feestdagen veel op je telefoon kijken. Als je niet werkt laat dan je werktelefoon op kantoor liggen. Probeer ook werkmails te vermijden, spreek een vast moment met jezelf af dat je je mail gaat controleren. Op deze manier houd je de controledrang zoveel mogelijk in de hand. Zet daarnaast ook de 'out of office' mail aan, ook al heb je nog een paar uurtjes werk te gaan, zo is iedereen op de hoogte van het feit dat nieuwe taken pas in het nieuwe jaar verholpen worden.
 4. Accepteren
  Iedereen wil graag het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. Het is echter niet altijd mogelijk om al je taken af te krijgen voor de jaarwisseling. Accepteer dat je niet alles kan afronden en ga er na de feestdagen mee verder. Het is zonde als je taken moet afraffelen omdat je het zo graag dit jaar af wilt hebben. Taken met een lage prioriteit kunnen gerust na de feestdagen afgemaakt worden.
 5. Leer nee te zeggen
  Wanneer je merkt dat je planning altijd vol zit en je weinig tijd overhoudt, zeg je misschien te vaak 'ja' tegen mensen. Misschien wil je collega's helpen die in nood zitten, maar kom je daardoor zelf in de stress. Ook in je privéleven kan het zijn dat je niks wilt missen en overal 'ja' op zegt. Gevolg is dat je de feestdagen bomvol hebt gepland en dat het zo druk is dat je er niet van kunt genieten. Af en toe nee zeggen kan echt geen kwaad, zeker niet voor taken waar je niet op zit te wachten of afspraken waar je eigenlijk geen zin in hebt.

Hopelijk kom je met deze tips de feestdagen rustig door!

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!