Places logo
Menu

Aantal grieppatiënten blijft toenemen: belangrijke zaken over verzuim op de werkvloer

Aantal grieppatiënten blijft toenemen: belangrijke zaken over verzuim op de werkvloer

Het aantal grieppatiënten in Nederland nam de afgelopen week weer flink toe. Dit betekent dat de griepepidemie weer aantrekt. Veel werknemers melden zich ziek als ze griep hebben. Als ondernemer is het belangrijk om af en toe na te denken over de gevolgen van verzuim van werknemers. Eerder bleek uit onderzoek dat kleine bedrijven zich vrijwel geen zorgen maken over ziekteverzuim. Toch kunnen de financiële gevolgen van verzuim hoog oplopen. Hoe kleiner een onderneming, hoe groter de gevolgen van het verzuim van een werknemer.

Zieke werknemer

Uit onderzoek van ArboNed bleek dat 90% van de ondernemers niet weten wat verzuim kost. Niet gek dus dat zo'n 71 procent van de bedrijven in Nederland verzuimkosten te laag inschatten. 19 procent denkt dat een zieke werknemer 'slechts' 50 euro per dag kost. In werkelijkheid blijkt het ongeveer 230 euro per dag te zijn. Het kan zelfs oplopen naar 400 euro per dag.Volgens ArboNed kan het terugbrengen van verzuim een bedrijf wel duizenden euro's besparen.

Verzuimkosten

De kosten van verzuim bestaan uit loonkosten en indirecte kosten. Volgens de wet zijn werkgevers verplicht om minimaal 70 procent van het loon gedurende 104 weken door te betalen. Dit kost gemiddeld zo'n 230 euro per dag. Indirecte kosten zijn de kosten voor nieuw personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie van de zieke medewerker. Met deze indirecte kosten erbij kunnen de totale verzuimkosten oplopen tot ruim 400 euro per dag.

Redenen voor verzuim

Griep of verkoudheid is in alle leeftijdsgroepen de meest genoemde reden voor verzuim. Steeds vaker worden ook psychische klachten en werkstress opgegeven als reden. Mensen met een burn-out blijven daarnaast steeds langer thuis, blijkt uit onderzoek van ArboNed. Om verzuim door stress of andere psychische klachten tegen te gaan is het belangrijk om de signalen op tijd op te merken. Probeer de signalen van stress te herkennen bij werknemers en ga met ze in gesprek.

Verzuimverzekering

Je kunt er als ondernemer voor kiezen om het zekere voor het onzekere te nemen en een verzuimverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt voor het doorbetalen van loon, de verzuimbegeleiding en re-integratie. Daarnaast regelt en vergoedt de verzekeraar voorgestelde behandelingen voor de zieke werknemer.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!