Places logo
Menu

Zo begint u na een welverdiende vakantie uitgerust, gemotiveerd en productief met werken

Zo begint u na een welverdiende vakantie uitgerust, gemotiveerd en productief met werken

Hoewel een eigen onderneming hebben voor sommige mensen betekent dat ze nooit écht op vakantie zijn, lukt het de meeste mensen toch om er af en toe een week tussenuit te knijpen. Even de routine inruilen voor rust, bezienswaardigheden of activiteiten is vaak de remedie voor de dreiging overwerkt te raken. Maar die eerste dagen terug zijn vaak zwaar. Routine is opeens geen routine meer en alle werkzaamheden gaan niet meer zo makkelijk. U bent niet de enige, verschillende onderzoeken spreken van een "post holiday syndrome". Places Nieuws geeft tips om na een welverdiende vakantie wél weer fris, gemotiveerd en productief met werken te beginnen.

1. Ga goed voorbereid weg

Zorg dat er geen dingen ongedaan blijven die u eigenlijk af had willen krijgen voordat u op vakantie ging. Begin hiervoor daags voor uw vakantie met het afronden van bepaalde taken en neem op de dagen voor de vakantie geen nieuwe taken aan, die langer duren dat de tijd die u heeft. Mocht u met grote projecten bezig zijn of worden uw taken in uw afwezigheid door een ander uitgevoerd. Probeer dan ver voor vertrek al te beginnen aan het schrijven van een overdracht voor uw vervanger. Mocht u de luxe hebben om uw werkzaamheden voor uw vakantie al gedeeltelijk aan een vervanger over te kunnen geven, dan kunt u de situatie even overzien, helpen waar nodig en vervolgens met een gerust hart op vakantie gaan.

2. Niet zondag terug, maandag weer aan de slag

Als u een lange reis achter de rug heeft is het laatste wat u wil doen meteen de dag er na weer aan de slag gaan. Hoewel dit misschien verleidelijk is omdat dit in vrije dagen scheelt die u dan voor een andere vakantie kunt gebruiken, levert dit uiteindelijk juist nadelen op. Vaak is men nog te moe om weer aan het werk te gaan. Roland Leenarts van Fluitend naar je werk zei daarover tegen RTL Nieuws: "Het ritme van vakantie zit dan te dicht op het ritme van je werk." Probeer in de dagen tussen vakantie en werk thuis weer routineklussen uit te voeren, zoals koken en de was doen.

3. Begin met een to-dolijst

Dit kunt u doen op de dag voordat u begint met werken, of gewoon aan het begin van de eerste werkdag als u de luxe hebt uw dag zelf in te delen en dit ongestoord te doen. Ga hiervoor meteen na wat u allemaal gemist heeft in de tijd dat u weg was en wat u in ieder geval zelf moet doen om alles weer op gang te krijgen. Dit voorkomt het "ik heb het idee dat ik iets ben vergeten, maar ik weet niet wat"-gevoel. De beste manier om dit te doen is door collega"s bijgepraat te worden.

4. Voorkom stapels e-mails

We noemden "m al eerder: de vervanger. Zorg als het even kan dat iemand uw taken uitvoert als u op vakantie bent en noem in uw afwezigheidsmelding het e-mailadres van de collega naar wie men kan mailen voor dringende of belangrijke zaken. Als u echt geen e-mails wil bekijken als u terug bent is het verstandig dit in het out-of-officebericht te vermelden zodat mensen in ieder geval weten dat ze de e-mail nadertijd nog eens moeten versturen. Het is ook handig om uw out-of-officebericht één of een aantal dagen langer aan te zetten dan u eigenlijk op vakantie bent. Op deze manier heeft u op uw eerste werkdag meer ruimte om andere werkzaamheden in te halen voordat mensen herinneringsmails sturen of antwoord verwachten.

5. Gun uzelf een rustige eerste dag

Als u de eerste dag terug op uw werk gestresst bent geworden door al het werk dat u nog moet verzetten, sla dan vooral de pauze niet over. Wat het enige is dat de meeste mensen helpt in geval van stress is even uit de stresssituatie stappen. Creëer bijvoorbeeld een moment waarop u met uw collega"s bij kunt praten over zaken die niets met werk te maken hebben of maak een wandeling om uw gedachten te verzetten.

6. Benut de nieuwe energie die de vakantie opgeleverd heeft

Meestal zorgt een vakantie er (hopelijk) voor dat u uitgerust en met nieuwe energie terugkomt. Doordat u op vakantie (hopelijk) tot rust bent gekomen is er in uw hoofd waarschijnlijk ruimte ontstaan voor nieuwe ideeën en creativiteit. Geef uzelf in de eerste paar dagen terug de ruimte om nieuwe ideeën op papier te zetten, verder uit te werken of uit te voeren. Zo zorgt u niet alleen dat er geen goede ideeën verloren gaan, maar krijgt u ook nieuwe energie en een voldaan gevoel. Zo kunt u uw werk vervolgens weer gemotiveerd en met enthousiasme uit te voeren.

Tenslotte: stel het plannen van een nieuwe vakantie vooral niet te ver uit. Dat u net terug bent betekent niet dat u de volgende vakantie thuis of op een bestemming heel ver vooruit moet plaatsen.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!