Places logo
Menu

Wereldwijd betalen we sneller, in Nederland langzamer

Wereldwijd betalen we sneller, in Nederland langzamer

Uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes blijkt dat het aantal dagen dat facturen gemiddeld open staan wereldwijd is afgenomen, maar in Nederland juist is toegenomen.

De Days Sales Outstanding (DSO), een berekening in de accountancy die aangeeft hoeveel dagen facturen gemiddeld openstaan, toont aan dat facturen wereldwijd in 2018 gemiddeld één dag sneller werden betaald dan in 2017. Dit in tegenstelling tot de trend van de jaren ervoor. In 2017 bereikte de DSO wereldwijd nog een hoogtepunt van 66 dagen. In 2018 daalde de DSO dus en voor 2019 wordt weer een daling verwacht.

Nederland zakt in ranking best betalende land

In Nederland betaalden we onze facturen in 2018 gemiddeld vier dagen langzamer dan in 2017. John Geeroms, Hoofd Risk Underwriting bij Euler Hermes Nederland, geeft aan geen eenduidige verklaring te hebben van het verslechterde betaalgedrag in Nederland. Mogelijk is het een logische gevolg van een conclusie van Jacco Vonhof van MKB Nederland, die onlangs aangaf te zien dat steeds meer bedrijven de uiterste grens opzoeken van de wettelijk verplichte betaaltermijn. ''Grote bedrijven zien dat als een vorm van cashmanagement'', aldus Vonhof. Met een huidig DSO van 53 behoort Nederland nog wel tot de best betalende landen ter wereld. Echter zakte Nederland na vorig jaar van plek twee naar plek zeven.

Signaal van voorzichtigheid

Geeroms geeft aan de wereldwijde verlaging van het DSO te zien als signaal van voorzichtigheid. Bedrijven worden iets strenger in hun betalingsvoorwaarden. Dit is een signaal om zorgvuldiger om te gaan met openstaande facturen. De verschillen in DSO verschillen per land en regio namelijk aanzienlijk. Het DSO van Nieuw-Zeeland ligt bijvoorbeeld op 46 dagen en die van China op 92 dagen. In Europa valt naast een verslechting in Nederland op dat het betaalgedrag in Zuid-Europa slechter is geworden. Het betaalgedrag in Italië is het meest verslechterd ten opzichte van een jaar eerder. ''Een heel zorgelijke signaal'', aldus Euler Hermes.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!