Places logo
Menu

Het is Wereldmilieudag: wat kunt u doen tegen een vervuilde lucht?

Het is Wereldmilieudag: wat kunt u doen tegen een vervuilde lucht?

Sinds 1971 organiseert de Verenigde Naties op 5 juni Wereldmilieudag, ook wel World Environment Day genoemd. Deze dag is in het leven geroepen om het bewustzijn over het milieu te verbeteren. Tijdens deze dag vindt ook de internationale milieuconferentie plaats. Ieder jaar is er een ander thema en een gastland die de vergadering organiseert. Dit jaar is het thema 'Beat Air Pollution' gekozen door gastland China.

Vervuilde lucht

Volgens de World Health Organization ademenen negen van de tien mensen vervuilde lucht in. Dit gebeurt overal ter wereld, in grote steden en in kleine dorpen. Een vervuilde lucht zorgt voor een lagere levensverwachting en heeft een negatief effect op de economie. Jaarlijks zouden 7 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van bevuilde lucht. Meer dan 90% van de doden komen uit lage- en midden-inkomen landen in Azië en Afrika. Om de luchtkwaliteit te kunnen verbeteren is het belangrijk om te weten hoe de lucht vervuild raakt. Belangrijke oorzaken zijn het verbranden van fossiele brandstoffen voor kracht en transport, de chemische en mijnindustrie, het verbranden van afval, het verbranden van bossen en velden en het gebruik van vuile kook- en verwarmingsbrandstoffen. Deze productieprocessen komen voornamelijk in ontwikkelingslanden voor.

De luchtvervuilers zorgen ook voor de globale opwarming van de aarde. Een voorbeeld is zwarte koolstof die geproduceerd wordt door dieselmotoren, het verbranden van afval en het gebruik van vuile fornuizen. Het verminderen van deze schadelijke uitstoot zal niet alleen de gezondheid van mensen verbeteren, maar het zal ook de opwarming van de aarde met 0.5 graden tegen gaan.

Challenge

De organisatie van Wereldmilieudag roept mensen op om van 24 mei tot 5 juni 2019 mee te doen aan 'the Mask Challenge'. Gezichtsmaskers vormen een symbool om aan politieke leiders te laten zien dat iedereen schone lucht wilt inademen. The challenge daagt mensen uit om actie te ondernemen tegen luchtvervuiling. Mensen kunnen meedoen door een foto of video van zichzelf te maken als zij een masker dragen. Deze foto of video kunnen ze vervolgens delen op social media en #WorldEnvironmentDay en #BeatAirPollution neer te zetten. Mensen worden ook uitgedaagd om een foto of video te maken wanneer ze een goede bezigheid doen, bijvoorbeeld op de fiets naar werk gaan.

Naast het delen van deze foto's kunnen mensen nog andere dingen doen om luchtvervuiling tegen te gaan. Een aantal voorbeelden zijn het openbaar vervoer gebruiken naar werk, carpoolen, fietsen of lopen. Overgaan op hybride of elektrische voertuigen, het aanvragen van elektrische taxi's, de auto uitzetten als u stilstaat, de consumptie van vlees en zuivel verminderen, energie besparen door apparaten en lampen uit te zetten als ze niet gebruikt worden en tot slot kiezen voor verf en inrichting die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Wat kunt u doen als ondernemer?

Als ondernemer kunt u ook bijdragen aan een schonere lucht. U kunt bijvoorbeeld duurzaam ondernemen door niet alleen naar winst te kijken maar ook naar de maatschappij en het milieu. Bijvoorbeeld door zuinig om te gaan met energie en afval te scheiden. U kunt voor een duurzaam kantoor kiezen door te investeren in duurzaam meubilair. En indien u fysieke producten verkoopt kunt u kijken hoe u de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen uit faciliteiten en uw toeleveringsketen kunt verminderen. Daarnaast kunt u recyclebare materialen voor producten hergebruiken. Wat u nog meer kunt doen als ondernemer om bij te dragen aan de wereld leest u in deze blog.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!