Places logo
Menu

Waarom het interessant kan zijn om uw zzp-bedrijf te verkopen

Waarom het interessant kan zijn om uw zzp-bedrijf te verkopen

Voor zzp'ers ligt het vaak niet voor de hand om hun eigen bedrijf te verkopen. De kennis en kunde die u als ondernemers heeft zijn vaak de belangrijkste reden voor succes. Toch is het goed mogelijk en in sommige gevallen zelfs aantrekkelijker dan u misschien denkt.

Zonder dat zzp'ers het vaak doorhebben, kan hun onderneming een bepaalde waarde opbouwen. Uw locatie of opgebouwde klantenportefeuille kunnen bijvoorbeeld veel geld waard zijn. Dit maakt ook zzp-bedrijven goed verkoopbaar.

Hoe maakt u uw zzp-bedrijf verkoopbaar?

De ervaring en vakkennis van een ondernemer zijn lastig over te dragen. Dit betekent echter niet dat anderen niet verder zouden kunnen met wat u heeft opgebouwd. De middelen waarmee u succesvol bent geweest en het resultaat van de inzet zelf, zijn wel verkoopbaar.

Maar om zzp-bedrijf te kunnen verkopen is het van belang dat naast de tastbare elementen ook waarden als ervaring, kennis en de bedrijfsvoering concreet moeten worden gemaakt. Hiermee maakt u uw onderneming tastbaar en transparant zodat de koper een grotere kans heeft om het succes van uw bedrijf voor te zetten

De verkoopwaarde van uw onderneming kan alleen worden vastgesteld door volledige transparantie te bieden. Met het zogenaamde verkoopmemorandum wordt uw onderneming vervolgens tastbaar voor derden.

Het overdragen van zzp-bedrijven

Het proces van overdragen wordt mede bepaald door de rechtsvorm van uw onderneming. Bij een eenmanszaak wordt vaak aangeraden een advocaat in te schakelen voor juridische zaken en een accountant voor de financiën. Wanneer de overname een BV betreft is een notaris noodzakelijk om de aandelen over te dragen. Daarnaast kunnen ook de volgende zaken van belang zijn.

Geheimhoudingsplicht - van belang wanneer er privacygevoelige zaken komen kijken bij een overname. Dit wordt specifiek beschreven in het verkoopmemorandum.

Kamer van Koophandel - hier dient een overdracht uiteraard te worden gemeld.

Belastingdienst - ook de belastingdienst dient te worden geïnformeerd.

Waarom zou u een bestaand zzp-bedrijf overnemen?

Eén van de belangrijkste redenen voor ondernemers om een bestaande onderneming over te nemen, is het ontlopen van opstartkosten. Deze kosten kunnen snel oplopen en het kan jaren duren voordat deze zijn terugverdiend. Daarbij blijkt in veel gevallen dat de prijs van een onderneming niet veel hoger ligt dan de opstartkosten van een nieuwe onderneming.

Het grote voordeel van het overnemen van een onderneming is dat u relatief weinig hoeft op te bouwen en zich kunt richten op het behouden van het succes. Dit maakt de overlevingskans van een overgenomen bedrijf vaak groter dan het nieuw opstarten van een bedrijf.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!