Places logo
Menu

Veranderingen per 2018 die u als ondernemer aangaan

Veranderingen per 2018 die u als ondernemer aangaan

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat betekent ook dat er op juridisch gebied een aantal zaken zullen veranderen. Als ondernemer is het handig om van deze veranderingen op de hoogte te zijn voordat ze doorgevoerd worden. Daarom heeft Places Nieuws de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje gezet:

Minimumloon stijgt

In 2018 stijgt het minimumloon dat aan werknemers betaald moet worden. Voor werknemers tussen de 15 en 21 geldt een minimumjeugdloon, waarbij voor elke leeftijd een bedrag vastgesteld is. Vanaf 22 jaar geldt er één vast minimumbedrag waar de medewerkers recht op hebben. De stijging in het minimumloon is per leeftijd verschillend. Voor medewerkers van minimaal 22 jaar geldt dat zij (bij een volle baan) 8 cent per uur meer zullen verdienen.

Tegenover deze verhoging in salaris die werkgevers moeten uitbetalen staat een tegemoetkoming. Vanaf 1 januari 2018 wordt een tegemoetkoming uitgegeven aan werkgevers voor werknemers tussen de 18 en 21 jaar. Deze tegemoetkoming compenseert de verhoging van het minimumloon. De overheid wil zo bedrijven stimuleren om alsnog jongeren aan te nemen. Deze tegemoetkoming heet het jeugd-LIV.

Vanaf 2018 moet een werkgever ook over overgewerkte uren (meerwerk) het minimumloon gaan betalen.

AOW-leeftijd stijgt

Net als vorig jaar stijgt de AOW-leeftijd. De minimale leeftijd waarbij iemand met pensioen mag stijgt 3 maanden ten opzichte van 2017. Per 1 januari geldt een AOW-leeftijd van 66 jaar. De verhoging is onderdeel van een plan om de AOW-stapsgewijs te verhogen. De reden achter de verhoging is de verhoging van de levensverwachting van de mens. Het is de bedoeling dat de AOW-leeftijd in ieder geval tot aan 2022 elk jaar met 3 á 4 maanden blijft stijgen.

No-risk premie oudere werknemer

Als u in 2018 een werkloze 56 plusser in dienst neemt, wordt u gecompenseerd als deze uitvalt door ziekte. Werkgevers nemen doorgaans minder snel mensen van 56 jaar of ouder aan die een WW-uitkering ontvangen uit angst voor extra kosten door ziekte. Het is echter niet zo dat 56 plussers vaker ziek zijn dan jongere mensen, maar ze zijn doorgaans wel langer ziek. De compensatieregeling zorgt ervoor dat werkgevers minder risico lopen en daardoor sneller geneigd zijn mensen van 56 jaar of ouder aan te nemen. Dit vergroot de mogelijkheid tot werkgelegenheid voor deze oudere medewerkers.

Financiële vergoeding bij ontslag omhoog

Iemand die ontslagen wordt heeft vanaf 1 januari recht op meer geld bij wijze van een transitievergoeding. Mensen die ontslagen worden, hebben meestal niet meteen een andere baan waardoor zij recht hebben op een vergoeding om wel hun rekeningen te kunnen betalen. Dit bedrag stijgt van 77.000 euro in 2017 naar 79.000 euro in 2018 of een jaarsalaris als dat hoger is.

Meer kans op bijstand voor zelfstandigen

Mocht u als zelfstandige onverhoopt niet genoeg geld meer verdienen om uzelf te onderhouden, dan heeft u in sommige gevallen recht op een bijstandsuitkering. In 2017 was het maximale vermogen dat u mocht hebben om recht te hebben op de uitkering nog 186.498 euro. In het nieuwe jaar stijgt dit bedrag naar 188.997 euro.

Ook als startende ondernemer kunt u een vergoeding ontvangen, namelijk het starterskrediet. Het maximale starterskrediet stijgt in 2018 naar 36.155 euro. In 2017 was dit nog 35.677 euro.

Premiekorting vervangen door loonkostenvoordelen (LKV)

Per 1 januari 2018 heeft een werkgever geen recht meer op premiekortingen voor jongere, oudere en arbeidsgehandicapte werknemers. Deze tegemoetkoming wordt vervangen door loonkostenvoordelen (LKV). Hoewel deze lager zijn dan de premiekortingen, kan u als werkgever wel meer gebruik maken van de loonkostenvoordelen. Als kleine ondernemer heeft u nu wel recht op een volledige tegemoetkoming, terwijl de premiekorting maar een deel vergoedde. De LKV geldt voor ouderen en mensen met een arbeidsbeperking, zoals een ziekte of een handicap. De premiekorting die werkgevers voor jongeren konden ontvangen verdwijnt vanaf 2018. Zoals eerder vermeldt ontvangt u als werkgever wel een tegemoetkoming voor de verhoging van het minimumloon bij het in dienst nemen van een jongere.

Vooral veranderingen op gebied van inkomen en vergoeding

In 2018 veranderen er dus vooral zaken die betrekking hebben op het geld dat u als ondernemer ontvangt moet betalen. De enige uitzondering is de verhoging van de AOW-leeftijd, die vooral voor uw werknemers gevolgen heeft.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!