Places logo
Menu

Vakantie? Geef uw brein een break!

Vakantie? Geef uw brein een break!

"Nog even volhouden en dan lekker met vakantie" of "Ik ben toe aan vakantie" zijn veelgehoorde uitspraken op de werkvloer. Veel mensen komen tot rust op vakantie en laden zich op om daarna met nieuwe energie aan het werk te gaan. Dit gevoel verdwijnt vaak veel te snel weer en juist daarom is het goed om de hersenen even uit te zetten. Places Nieuws zocht uit waarom het zo belangrijk is om uw brein een break te geven.

Ook het brein heeft rust nodig

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat het brein geen spier is. Toch gebruiken we die vergelijking nu om duidelijk te maken waarom ook de hersenen rust nodig hebben. Na een wedstrijd, of veel sporten, zijn de spieren vermoeid. Soms uit zich dit in spierpijn, soms in een algemeen vermoeid gevoel. Wat dit betekent is dat het lichaam rust nodig heeft om te herstellen. Zo werkt het ook met het brein. De hersenen werken de hele dag door en dat kost energie. Een moment om tot rust te komen is dus ook voor de hersenen nodig. In deze langere periodes van rust, zoals bij vakanties, kunnen de hersenen bijvoorbeeld gebruikt worden om te reflecteren op het leven, iets waar men anders niet aan toekomt.

Vakantie als beloning

De hersenen staan altijd aan. Voor langere tijd concentreren en focussen vergt energie. Gebeurt dit te lang, zonder rust, dan gaat de prestatie omlaag. U merkt dit bijvoorbeeld aan vergeetachtigheid, trage reacties of omdat u snel afgeleid raakt. Uit onderzoek is gebleken dat dit effect (deels) teniet kan worden gedaan, wanneer men een beloning ontvangt voor het werk dat zij doen. Vakantie kan gezien worden als zo'n beloning. Doordat mensen uitkijken naar de vakantie, komt er meer dopamine vrij in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen en stimuleert de lange-termijn motivatie.

Meer flexibiliteit

Vakantie betekent dat u dus minder hoeft te concentreren en dat de hersenen gewoon kunnen denken, zonder dat er een bepaald resultaat moet zijn. Doordat er geen focus is op één specifiek iets, wordt creativiteit en oplossingsgericht denken gestimuleerd. Door een andere omgeving en andere informatie, kan het brein interessante connecties maken tussen informatie. Op deze manier is vakantie ook goed voor de flexibiliteit van uw hersenen.

Vervelen stom? Juist goed!

Verveling is door de jaren heen ook steeds minder geworden. Er gebeurt zoveel om de mens heen, dat verveling niet nodig lijkt. Op dit moment heeft verveling een andere vorm aangenomen en is een hustle culture ontwikkelt, waarin van jongeren verwacht lijkt te worden dat zij hun slaap opofferen voor productiviteit. Alles draait dus om bezig zijn en resultaten leveren. Echter is het juist goed om af en toe een moment niks te doen. Op deze manier gaat het brein op zoek naar andere mogelijkheden, vrijere en ongewone ideeën waar we anders niet op zouden komen.

Elke dag een beetje vakantie

Voorlopig nog geen vakantie in het vooruitzicht? Of eigenlijk vanavond al toe aan een kleine break voor het brein? Zorg dat u 's avonds na het werk relaxt. Wanneer u regelmatig stress ervaart is één vakantie per jaar niet voldoende. Het is belangrijk om na een stressvolle dag een rustmoment te pakken, zodat u de volgende dag met hernieuwde energie kunt starten. Neem deze stress niet mee naar de volgende dag, dit kan leiden tot nog meer stress en uiteindelijk zelfs tot burn-outs en depressies. Hoe u elke dag een beetje vakantie neemt? Ga 's avonds iets doen wat u leuk vindt, of ga sporten, ook als u moe bent. En, check uw e-mail pas de volgende dag weer.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!