Places logo
Menu

Telecombedrijven aangeklaagd om misleiding met gratis telefoons

Telecombedrijven aangeklaagd om misleiding met gratis telefoons

De consumentenbond heeft providers Tele2, Vodafone, KPN en T-Mobile gedagvaard. De telecombedrijven zouden de consumenten jarenlang hebben misleid met contracten met "gratis" telefoons. Hierbij werd geen splitsing gemaakt tussen de kosten voor het toestel en de belkosten. Zo was volgens de Hoge Raad niet inzichtelijk dat het bij deze abonnementen eigenlijk om een verkapte lening ging. De afspraken over de toestellen in de contracten moeten volgens de consumentenbond als vernietigbaar verklaard worden.

Oordeel eerdere rechtszaken

In 2014 besloot de Hoge Raad dat een mobiele telefoon als onderdeel van een abonnement eigenlijk gelijk staat aan een koop met betaling in termijnen. Dit betekende dat consumenten hun contract mochten ontbinden en hun telefoon konden terugsturen. Wanneer de consument het toestel terugstuurt, krijgt deze de toenmalige nieuwwaarde van het toestel terug.

Consumentenbond sleept providers voor rechter

De consumentenbond stelt nu dat consumenten jarenlang zijn misleid door de telecombedrijven. Daardoor zouden de contracten gedeeltelijk als vernietigbaar verklaard moeten worden. Ook eist de consumentenbond een collectieve compensatie. Het is onduidelijk hoeveel klanten precies voor deze compensatie in aanmerking komen. Deze eeuw zijn naar schatting toestellen ter waarde van in totaal 10 tot 20 miljoen euro met zo"n abonnement verkocht. KPN zegt dat een collectieve compensatie in deze situatie niet van toepassing is, maar wil graag het gesprek aangaan met de consument om samen tot een passende compensatie te komen.

Registratie Bureau Krediet Registratie

Omdat dit betekent dat een abonnement met toestel gelijk staat aan lening, waren sindsdien verschillende nieuwe regels van toepassing op de situatie. Zo moeten abonnementen met een telefoon ter waarde van meer dan 250 euro geregistreerd staan bij het BKR. Ook moeten de providers nu een inkomenstoets uitvoeren voordat zij een abonnement inclusief toestel mogen verstrekken.

Afbeelding: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!