Places logo
Menu

Somber en lusteloos? Hier zijn 5 tips om productief te blijven in de wintermaanden

Somber en lusteloos? Hier zijn 5 tips om productief te blijven in de wintermaanden

Met de kortste dag wordt de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang bedoeld. Op 21 december is het in Nederland (Utrecht) tussen 08.46u tot 16.29u licht, wat neerkomt op 7 uur en 43 minuten daglicht. De korte dagen zijn tekenend voor de winter, wat algemeen beschouwd wordt als de meest deprimerende periode van het jaar. De korte en donkere dagen verhogen vaak niet bepaald je stemming en productiviteit. Places Nieuws ging op zoek naar tips om tijdens de winterdagen toch zo productief mogelijk te blijven.

1. Neem regelmatig een goede pauze

Om na lange tijd van focus en concentratie weer helder te kunnen nadenken, is het goed om regelmatig een pauze te nemen. Door even te stoppen met wat je aan doen bent en je werkplek even te verlaten, reset je je brein en kun je later weer helder verder. Pauzes horen natuurlijk niet voor niets bij werken en nagenoeg iedereen neemt ze ook.

Tenminste, dat denken we. Veel mensen stoppen tijdens een pauze wel waar ze mee bezig zijn, maar gebruiken hun pauzetijd bijvoorbeeld om e-mails te checken of te overleggen met collega's. Pauze houd je pas echt als je even een moment voor jezelf pakt waarin je niets moet en je je gedachten tot rust kunt laten komen.

2. Bewegen: begin de dag eens met sporten.

Steeds meer mensen beginnen de dag met een uurtje sporten. Dit blijkt je werkdag een stuk productiever te maken. Door te bewegen komt er endorfine vrij in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je hersenen beter gaan functioneren en zorgt bovendien voor meer energie en een goed humeur. Voor veel mensen is een uurtje sporten in de ochtend de oplossing. Lukt je dit niet? Dan kun je natuurlijk ook op andere manieren aan je beweging komen voordat je gaat werken. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk of wandel 's ochtends een rondje. Ook een rondje wandelen tijdens je lunchpauze verhoogt de productiviteit.

3. Langer donker? Dan langer slapen!

Het is geen nieuws dat het in de winter langer duurt voordat de zon opkomt. Dat is toch bekend? Ja, maar veel mensen weten niet dat je lichaam melatonine aanmaakt in het donker. Dat is het stofje wat je ook helpt om in slaap te vallen. Hierdoor begin je de dag in de winter vaak wat moeizamer en komt er veel koffie aan te pas om op gang te komen.

Langer slapen biedt uitkomst. Niet alleen voorkom je zo het doorwerken van melatonine, ook je biologische klok is er blij mee. Je biologische klok wordt namelijk beïnvloedt door het verplaatsen van het daglicht, wat we in feite doen met de wintertijd. ''Gemiddeld genomen loopt onze biologische klok in de pas met zonsopgang en zonsondergang'', zegt chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Begin dus met werken zodra het licht wordt. Als het licht wordt maakt je lichaam namelijk serotonine aan, wat je juist opgewekt en levendig maakt.

4. Houdt je werkdagen kort en krachtig: extra aandacht voor je planning!

Niet voor niets heeft men ooit de 40-urige werkweek bedacht. Uit onderzoek blijkt dat dit je productiviteit aanzienlijk verhoogt. Toch blijkt dat veel mensen een veel langere werkweek maken. Geef tijdens de winter eens extra aandacht aan je planning, zodat je werkdagen niet veel langer hoeven te duren dan acht uur.

5. Voorkom ziekte: pak jezelf aan!

Natuurlijk wil wil ziek worden. En ondanks dat je dit probeert te voorkomen, een griepje is voor veel mensen vaak onvermijdelijk in de winter. Je bent in de wintermaanden simpelweg gevoeliger voor ziekteverwekkers en allergenen, waardoor je weerstand het zwaar te verduren heeft. Daarom moet je, ook in de sleur van de winter, je weerstand op peil houden. Dit doe je door goed te slapen, te bewegen, te ontspannen en natuurlijk gevarieerd en gezond te eten. Maar ook door je goed aan te kleden, houd je je lichaam zo warm mogelijk en voorkom je een lagere weerstand.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!