Places logo
Menu

Rotterdam introduceert app voor meldingen van seksuele intimidatie

Rotterdam introduceert app voor meldingen van seksuele intimidatie

Wethouder voor Veiligheid van de gemeente Rotterdam Joost Eerdmans heeft een idee voorgesteld voor een app waar meldingen van seksuele intimidatie kunnen worden gemaakt. Sinds kort is het idee aangenomen en kunnen vrouwen in Rotterdam gebruik maken van de mobiele applicatie.

StopApp

De meldingen worden gedaan bij de gemeente, niet bij de politie. Met de zogenaamde StopApp kunnen vrouwen die in Rotterdam worden nagefloten of op een andere manier seksueel worden geïntimideerd, hier een melding van maken.

Vanaf 1 januari wordt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Rotterdam straatintimidatie opgenomen. Dit betekent dat per 1 april boetes mogen worden uitgedeeld aan de daders, in Amsterdam was dit al het geval.

Maximaal 4100 euro

Door middel van de meldingen worden daders opgespeurd en aangesproken op hun wangedrag. Onder seksuele straatintimidatie valt uitschelden, sissen, naroepen, vragen om seks en achtervolgen. Mensen die zich hieraan schuldig maken, die kunnen een boete van maximaal 4100 euro ontvangen of drie maanden cel krijgen.

Voor extreme gevallen zoals aanranding is er in de app ook een knop waarmee de politie gebeld kan worden.

Meer veiligheid voor vrouwen

Initiatiefnemer Joost Eerdmans vertelde dat uit onderzoek blijkt dat 84 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar in Rotterdam last heeft gehad van seksuele straatintimidatie. "Met de StopApp geven we vrouwen de regie terug.", zo stelt de wethouder.

Voorheen konden vrouwen eigenlijk nergens naartoe met incidenten van seksuele straatintimidatie. Vandaar dat er nu een speciaal opsporingsteam binnen de gemeente is aangesteld voor dit soort zaken.

Er worden 45 boa"s (buitengewoon opsporingsambtenaren) ingezet om undercover de situaties te handhaven. Zij worden gestuurd naar locaties waar meldingen vandaan komen om te surveilleren op gevallen van seksuele intimidatie en grijpen daar waar nodig in.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!