Places logo
Menu

Rechter bepaalt dat ex-werknemer die licentiecode ‘meenam’ niet strafbaar is

Rechter bepaalt dat ex-werknemer die licentiecode ‘meenam’ niet strafbaar is

Een Nederlandse strafrechter deed deze week een opvallende uitspraak. Iets dat bij eerste gehoor strafbaar klinkt, blijkt dit niet te zijn. Een ex-werknemer die een licentiecode van zijn werk e-mailadres naar zijn privé e-mailadres mailde, wordt niet bestraft.

In maart 2013 verliet een werknemer samen met een groep andere werknemers een bedrijf. Tussen het moment van ontslag indienen en vertrek, mailde de betreffende medewerker de licentiecode voor een softwarepakket van een Amerikaanse leverancier, dat exclusief ter beschikking was gesteld aan het bedrijf, van zijn werkmail naar zijn privé-mailbox. Vervolgens gebruikte de inmiddels ex-werknemer de software van het Amerikaanse bedrijf bij het nieuwe, concurrerende bedrijf, dat hij samen met andere ex-werknemers opzette.

Het gedupeerde bedrijf liet dit niet zomaar gebeuren en begon een strafrechtzaak tegen de oud-werknemer. Dat lijkt ook meteen het punt waarop het mis ging voor het bedrijf. Wat volgens strafrecht geen strafbaar feit is, zou dat volgens het civiel recht wel kunnen zijn.

De reden dat de strafrechter de vermeende "diefstal" van de licentiecode niet als zodanig aanmerkt, is dat een licentie niet als "goed", oftewel zaak of vermogensrecht, beschouwd wordt. De definitie van "goed" vereist dat er een vorm van feitelijke macht is, wat volgens de rechter bij een licentie niet het geval is.

Waar de ex-medewerker ook strafbaar bevonden voor kon worden, is het gebruik van zijn werkcomputer om de code te versturen. Van computervredebreuk is echter ook geen sprake, aangezien de oud-medewerker op het moment van mailen nog in dienst was van het gedupeerde bedrijf.

Blij zijn juridische experts niet met de uitspraak. Zo ook advocaat Menno Weij, die AG Connect vertelt dat hij het ontbreken van regels hierover niet van deze tijd vindt.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!