Places logo
Menu

Ondernemers in het zonnetje op 21 augustus: ‘Werelddag van de Ondernemer’

Ondernemers in het zonnetje op 21 augustus: ‘Werelddag van de Ondernemer’

Het is 21 augustus, 'Werelddag van de Ondernemer' een dag waarbij internationaal wordt stilgestaan bij het ondernemerschap. Het doel van World Entrepeneurs' Day is het creëren van bewustzijn voor ondernemerschap, innovatie en leiderschap. Het is de dag van oprichters, managers, producenten, aannemers, industriëlen, beheerders, ontwerpers en producenten en voor Places Nieuws is het tijd om het ondernemerschap in het zonnetje te zetten.

Ondernemers Nederland

In totaal telt Nederland 1,9 miljoen ondernemingen. Wie zijn de ondernemers achter deze bedrijven? In Nederland zijn veruit de meeste ondernemers man, in totaal is 35% van de ondernemers in het MKB vrouw. De meeste mensen die een onderneming starten zijn tussen de 25 en 34 jaar of tussen de 35 en 44 jaar oud. In totaal is 11% van de MKB-ondernemers in Nederland jonger dan 30 jaar. In de sectoren waterleidingbedrijven, aardolie-industrie en tabaksindustrie werken vooral mannelijke ondernemers. In de welzijnszorg zonder overnachting, persoonlijke dienstverlening en huishoudens met personeel voeren vrouwelijke ondernemers de boventoon (Bron: De Staat van het MKB).

Voor- en nadelen van het ondernemerschap

Veel mensen dromen ervan om een eigen onderneming op te zetten, toch is het niet voor iedereen een succes. Om het ondernemerschap in het zonnetje te zetten heeft Places Nieuws vijf voor- en nadelen van het ondernemerschap op een rij gezet. Bent u aan het twijfelen om de stap te maken? Lees de voor- en nadelen en bedenk of het iets voor u is.

Voordelen van het ondernemerschap

1. Vrijheid

Een belangrijke reden voor mensen om voor het ondernemerschap te kiezen is de vrijheid die het met zich mee brengt. U hoeft niet meer van 9 tot 5 op kantoor te zitten maar u bepaalt uw eigen werktijden. U kunt doen wat u belangrijk vindt zonder toestemming van een baas of collega's.

2. Eigen verantwoordelijkheid

Met een eigen onderneming is alles uw eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat alle gevolgen van gemaakte keuzes voor u zijn, zowel positief als negatief.

3. Nieuw netwerk

Als ondernemer kunt u een groot nieuw netwerk opbouwen met andere ondernemers. Dit netwerk is vooral gericht op het delen van informatie, het uitwisselen van ervaringen en het delen van kansen.

4. Afwisseling

In het ondernemerschap zit veel afwisseling. Het ene moment zult u als ondernemer bezig zijn met de administratie, het andere moment met het voorbereiden van een sales pitch.

5. Creativiteit

U kunt in allerlei aspecten van het ondernemerschap creatief bezig zijn, nieuwe ideeën bedenken voor producten, goede contracten afsluiten en klanten voor u winnen.

Nadelen van het ondernemerschap

1. Geen vangnet

Als ondernemer heeft u geen recht op veel dingen waar u in loondienst wel recht op zou hebben. Zo bouwt u niet automatisch een pensioen op, u heeft geen WW en geen ADV dagen. Als u op vakantie gaat krijgt u geen doorbetaling en u krijgt geen trainingsprogramma. Kortom, u zult alles zelf moeten regelen.

2. Geen financiële zekerheid

Als ondernemer bent u niet verzekerd van een inkomen. Om geld te verdienen moet u klanten voor zich winnen en opdrachten binnenhalen.

3. Geen collega's

Als ZZP'ers heeft u geen collega's waarmee u kunt sparren of een vrijdagmiddagborrel kunt drinken. Ook voor ondernemers met personeel geldt dit, hoewel u mensen om u heen hebt bent u altijd de baas.

4. Geen 40-urige werkweek

Ook als u vrij bent kunt u telefoontjes krijgen van opdrachtgevers of klanten. De meeste ondernemers hebben geen 40-urige werkweek, maar zijn minimaal 60-uur per week bezig met hun onderneming.

5. Risico

Als ondernemer zult u risico's moeten nemen, soms pakken dingen goed uit en soms niet. Hier moet u tegen kunnen als ondernemer.

Bent u nog steeds niet zeker of het ondernemerschap wat voor u is? In deze blog leest u over de zes belangrijkste karaktereigenschappen van een ondernemer.

Dag van de Ondernemer Nederland

Naast de Werelddag van de Ondernemer, worden ondernemers in Nederland ook op een andere dag in het zonnetje gezet. MKB-Nederland heeft de derde vrijdag van november uitgeroepen tot 'Dag van de Ondernemer'. De Dag van de Ondernemer vindt plaats tijdens de Global Entrepreneurship Week. Een week ter promotie van het ondernemerschap. Dit jaar wordt de Dag van de Ondernemer gevierd op vrijdag 15 november.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!