Places logo
Menu

Ondanks daling blijft leegstand in kantoren hoog

Ondanks daling blijft leegstand in kantoren hoog

De gemiddelde leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt blijft structureel hoog ondanks het feit dat er recentelijk een daling van de gemiddelde leegstand was. Naar verwachting zal ook op de lange termijn de behoefte aan kantoren de huidige voorraad niet overstijgen. Dit meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Uit het onderzoek van het PBL blijkt dat de kantorenleegstand over het algemeen geen negatieve (economische) effecten met zich meebrengt - op een paar uitzonderingen na. Negatieve effecten worden eigenlijk alleen ondervonden door eigenaren van kantoorpanden. Die lopen namelijk winsten mis omdat ze geen huurders hebben.

Hogere verkoopprijzen

De verkoopprijzen voor bedrijfsvastgoed bleven ondanks de leegstand tot de kredietcrisis in 2008 stijgen. Na de crisis was er sprake van een sterke daling, maar recentelijk zijn de verkoopprijzen juist weer stijgende. Dat komt volgens het PBL met name vanwege een ruime beschikbaarheid aan kapitaal en een lage rente. Dit maakt het aantrekkelijk om te investeren in stenen.

Leegstand tegengaan

Het PBL schrijft dat beleidsmakers de kantorenleegstand actief kunnen verminderen door nieuwbouw te ontmoedigen en onttrekkingen te stimuleren. Er wordt gesteld dat door de lange doorlooptijd van nieuwbouw de kans groot is dat de extra vraag naar kantoren bij oplevering weer is gedaald.

Momenteel worden er wel meer kantoren gevuld dan dat er kantoren worden toegevoegd. Dit komt onder andere doordat oudere kantoren worden getransformeerd naar bijvoorbeeld woningen.

Strengere energieprestatieregels zorgen er ook voor dat beleggers eerder voor de financiële afweging komen te staan of ze doorgaan met het huidige kantoorgebruik of dat ze gaan transformeren naar een anderen functie zoals wonen. Dit is niet per se een nadeel voor de belegger aangezien kantoren met een betere energieprestatie zorgen oor hogere huurinkomsten.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!