Places logo
Menu

Omzetverdubbeling: verandert elektrisch rijden definitief de automarkt?

Omzetverdubbeling: verandert elektrisch rijden definitief de automarkt?

Het is een vraag die de markt al een tijdje bezig houdt: zet de opkomst van elektrische auto"s door? Het is nog te vroeg om daar een duidelijk antwoord op te geven, maar de voortekenen zijn veelbelovend.

Automarkt

De ING Bank heeft berekend dat de omzet meer dan verdubbeld is in vergelijking met dezelfde periode van 2017. Daarmee groeit de omzet van de elektrische auto"s procentueel gezien harder dan de automarkt zelf. De automarkt laat in zijn geheel ook een duidelijke stijging zien. Uit de ING Auto-omzetmonitor blijkt dat er een stijging is van 17 procent, waarmee de omzet in zijn geheel op ongeveer 8.3 miljard euro uitkomt. Ongeveer 6 procent hiervan komt van elektrische auto"s.

Elektrische auto"s winnen aan populariteit

De ING Bank wijt de hogere populariteit vooral aan de nieuwe, meer toonaangevende elektrische modellen. De consument blijkt daarvan gecharmeerd te zijn. Daarnaast wordt een zogeheten "Tesla-Taks" ingevoerd. Dat houdt in dat elektrische auto"s in 2019 met een cataloguswaarde boven de €50.000 belast worden met een bijtelling van 22 procent. Nu is dat nog 4 procent. Dit werkt als een stimulans om duurdere elektrische modellen nog dit jaar te kopen. Dankzij deze wijziging stonden zowel de Tesla Model S, als de Model X in de top 10 modellen met de hoogste omzet van de afgelopen maanden.

Dieselauto"s dalen juist in populariteit, het afgelopen half jaar zelfs met 11 procent. Ze hebben met een omzet van 1,6 miljard nog wel een groot aandeel in de automarkt.

Voorspelling

Vanaf september 2018 is de verwachting van onderzoekers van ING Bank dat de omzetstijging van de gehele automarkt zal dalen. Dit heeft te maken met een strengere test op brandstofverbruik welke vanaf september ingevoerd wordt. Die zal er voor zorgen dat veel auto"s duurder worden. De belasting is in Nederland gekoppeld aan de CO2-uitstoot en deze nieuwe test zal er in veel gevallen voor zorgen dat de meting hoger uitvalt dan nu het geval is. Dealers bereiden zich hier al op voor en zorgen dat ze een voorraad aan auto"s hebben die voor september geregistreerd zijn, zodat de consument de auto na september nog altijd tegen een lage prijs kunnen verkopen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!