Places logo
Menu

Kraanwater is in 2050 niet vanzelfsprekend: waterbedrijven luiden de noodklok

Kraanwater is in 2050 niet vanzelfsprekend: waterbedrijven luiden de noodklok

Dagelijks douchen, de tuin sproeien, het vullen van het zwembad, we verbruiken in Nederland al snel veel water. Alhoewel het in Nederland de normaalste zaak is om dagelijks gebruik te maken van drinkwater, wordt het in de toekomst steeds moeilijker om aan de vraag van voldoende drinkwater te voldoen. Drinkwaterbedrijf Dunea en Waterschap van Rijnland waarschuwen voor 2050 een tekort naar genoeg drinkwater in regio Den Haag.

Tekort in waterbehoefte

In regio Den Haag wonen 1,3 miljoen Dunea-klanten, die momenteel 75 tot 80 miljard liter drinkwater per jaar gebruiken. Dunea voorspelt dat het in 2050 maar liefst 90 miljard liter water zal zijn. Hier is de bevolkingsgroei van Nederland het grootst. De gemeente heeft daarnaast plannen om 200.000 woningen in het gebied te bouwen. Dunea baart zich zorgen of het waternet dan nog voldoende drinkwater kan leveren.

We vinden drinkwater te vanzelfsprekend

Wim Drossaert van drinkwaterbedrijf Dunea benoemt dat ze al redelijk aan hun maximum zitten qua waterproductie. Als Nederland zo blijft groeien, zal het waterbedrijf nu in actie moeten komen. Volgens Drossaert zijn we het vanzelfsprekend gaan vinden dat het water bij ons zo makkelijk uit de kraan komt.

'De droogte in de zomer van 2018 heeft het bewustzijn over drinkwatertekorten vergroot', zegt Rogier van der Sande, dijkgraaf bij het waterschap Rijnland. 'In Nederland is de watervoorziening zo goed geregeld, dat het vanzelfsprekend lijkt voor de meeste mensen. Maar het gaat niet vanzelf, daar moeten we een hoop dingen voor doen', aldus Van der Sande in een artikel op RTL Z.

Bewuster omgaan met water

Ook Vitens deelt haar zorgen. Het drinkwaterbedrijf benoemt dat we te veel drinkwater verbruiken. Veel mensen weten niet hoe ze water kunnen besparen of bewuster met drinkwater om kunnen gaan. Vitens is daarom een campagne gestart, waarin wordt opgeroepen om water te besparen.

Kom in actie

Momenteel is de huidige wateropslag niet genoeg en moet er meer worden geïnvesteerd in innovaties die ons in de toekomst van voldoende water kan voorzien. Volgens drinkwaterbedrijf Dunea en Waterschap van Rijnland is het gelukkig nog niet te laat, maar Nederland moet nu wel in actie komen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!