Places logo
Menu

28 maart Earth Hour: hoe draag je als ondernemer bij aan een beter klimaat?

28 maart Earth Hour: hoe draag je als ondernemer bij aan een beter klimaat?

Op 28 maart is het zover: het veertiende jaarlijkse Earth Hour, ook wel bekend als Het Uur der Aarde in Nederland. Dit is een internationaal evenement dat bedrijven en huishoudens vraagt gedurende één uur geen gebruik te maken van licht en elektrische apparaten. Dit jaar is dat tussen 20.30 uur en 21.30 uur. Dit evenement wordt gesponsord door het Wereld Natuur Fonds, die met dit evenement mensen bewuster wil maken van de klimaatverandering. Meedoen aan het Earth Hour is een goede start, maar hoe kan je als ondernemer nog meer bijdragen aan het milieu? Places.nl heeft wat tips op een rijtje gezet.

Check de energielabels van je huisvesting

Als je een bedrijfspand gekocht hebt, kan je de energielabels van je huisvesting checken en verbeteren waar dat mogelijk is. Isolerende maatregelen kunnen een positief effect hebben op je energielabel en ook nog eens de waarde van je pand verhogen. Als je nog geen pand gekocht hebt maar wel van plan bent dit te doen, kies dan voor een pand dat al gebouwd is. Dit is beter voor het klimaat dan kiezen voor het laten bouwen van een nieuw gebouw.

Neem wat vaker de fiets of trein

Een beter milieu begint bij jezelf. Vermijd het nemen van de auto naar je werk, kies in plaats daarvan voor minder milieubelastende vervoersmiddelen zoals de fiets of de trein. Je kan er ook voor kiezen om een dag thuis te werken. Ga je regelmatig op zakenreis? Kijk dan of het mogelijk is om met de trein te reizen in plaats van met het vliegtuig.

Schaf energiezuinige apparaten aan

Als je een nieuw apparaat aanschaft is het een goed idee om te kijken naar het energielabel. Vroeger liep dit label van A+++ tot D, tegenwoordig mogen de labels B, C en D in de meeste handel niet meer voorkomen. Een A+++ is het zuinigste label op de markt en dus de beste optie. Een A+ label klinkt ook al goed, maar dit is tegenwoordig het slechtste label. Kijk ook naar de apparaten die je nu gebruikt maar al redelijk oud zijn. Gaat er eentje kapot? Koop dan een nieuwe in plaats van deze te repareren.

Doe het licht uit

Dit lijkt misschien een logische tip, maar dit wordt nog lang niet altijd gedaan. Let er op je werk op, maar ook thuis. Al ben je maar even weg, het is spaarzamer om dan het licht uit te doen. Ook is het als je genoeg daglicht in je kamer binnen krijgt onnodig om de lampen aan te laten. Dit geldt ook voor apparaten zoals computers, printers en wasmachines. Zet deze uit als je ze niet meer gebruikt.

Begin met het scheiden van afval

In sommige gemeentes is de regel om afval te scheiden al van toepassing. Is dit bij jou nog niet? Zorg dan zelf dat je dit op orde hebt. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat materialen gerecycled kunnen worden. Hoe meer afval je scheidt, hoe goedkoper het voor je wordt. Je betaalt namelijk voor de containers die je naast de weg zet. Het scheiden van glas, plastic, papier, gft en textiel is gratis. Ook nog eens voordeliger dus!

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!