De Nederlandse regering start in 2019 met groene obligatiesGoed nieuws voor de duurzame belegger! De regering gaat volgend jaar groene staatsobligaties uitgeven. De opbrengst van deze leningen is specifiek bedoeld voor duurzame doeleinden. Daarbij kun je denken aan overheidsprojecten voor de ontwikkeling van duurzame energie, maar ook aanleg van de spoorwegen en het Deltafonds, dat de uitgaven dekt die Nederland moet maken om de gevolgen van de stijgende zeespiegel op te vangen. Als je een voorstander bent van duurzaam beleggen zijn groene obligaties een goede aanwinst voor ondernemend Nederland. Dit kan Nederland namelijk helpen bij het aanjagen van een groene kapitaalmarkt volgens de minister.

Jong verschijnsel

Groene overheidsleningen, ook wel klimaatobligaties genoemd, zijn een relatief jong verschijnsel. De eerste groene obligatie werd in 2001 uitgeschreven in San Francisco. In 2007 schreef de Europese investeringsbank EIB zijn eerste groene leningen uit, de Wereldbank volgde een jaar later. Binnen europa is Nederland niet de eerste die start met groene obligaties. België, Frankrijk en ierland waren ons voor.

Geen effect op vergroening

Voor de vergroeningen van Nederland maakt het niets uit. De uitgifte van een groene obligatie is geen instrument waarmee extra middelen voor de klimaatopgave beschikbaar komen. Wat gebeurt er dan wel? Jaarlijks wordt er voor 3,5 tot 5 miljard uitgegeven aan groene projecten door de rijksoverheid. Het geld daarvoor wordt nu gewoon geleend via normale obligaties, of wordt direct betaald met geld dat in de kas zit. Dat geleende geld zou in de toekomst geleend kunnen worden door de uitgifte van groene obligaties. De obligatiekoper (die dus geld uitleent aan de Nederlandse overheid), weet dat zijn geld alleen in duurzame projecten wordt gestoken.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek