Nederlandse startup hoopt binnen drie jaar eerste hamburger van kweekvlees te lancerenHamburgers van kweekvlees

De Nederlandse kweekvlees-startup Meatable heeft 3 miljoen opgehaald om binnen drie jaar de eerste hamburger met kweekvlees te kunnen lanceren. De startup gebruikt stamceltechnologie om op basis van één cel meerdere soorten spier- en vetcellen te laten groeien. Een hamburger maken duurt zo drie weken, in plaats van drie jaar (met een dier).


Meatable


De technologie werd ontdekt op de Britse universiteit van Cambridge, waar Meatable een partnership mee sloot. De Nederlandse startup, bestaande uit onder meer Krijn de Nood, Daan Luining, Ruud Out, Roger Pederson, Mark Kotter en Gordana Apic, meldde in 2018 erin te zijn geslaagd om vlees te kunnen kweken met navelstrengstamcellen in plaats van koeienfoetusserum. Het grote voordeel daarvan is dat er geen enkel dier meer gedood hoeft te worden om vlees te kweken. Wel zijn stamcellen uit navelstrengen moeilijker om mee te werken, maar volgens Meatable kunnen zij de stamcellen naar wens laten gedragen en bijvoorbeeld spiercellen of vetcellen laten worden.


Lab

Een handvol startups over de hele wereld racen om echt vlees te maken in faciliteiten die meer op brouwerijen of laboratoria dan boerderijen lijken. In gigantische stalen containers zullen cellen van varkens, koeien en kippen zorgvuldig worden gecontroleerd en vermenigvuldigd. Daarna worden ze gevormd tot hamburgers, worstjes en gehaktballen - allemaal zonder dat er een enkel dier wordt geslacht.

Smaak en structuur

Halverwege 2010 was de kwaliteit van kweekvlees qua smaak en structuur nog onvoldoende om daadwerkelijk als alternatief voor vlees op de markt te worden gebracht. Mogelijk kan de kwaliteit van gekweekt spiervlees verbeterd worden door de groei van het spierweefsel met lichte stroomstoten te stimuleren. Een ander probleem is dat vlees tot nu toe alleen in heel dunne plakjes gekweekt kan worden. Meatable heeft dus als doelstelling om dit binnen drie jaar op te lossen en om dan de eerste hamburger met kweekvlees te kunnen lanceren.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek