Places logo
Menu

Nieuwe wetswijzigingen voor ondernemers vanaf 1 juli

Nieuwe wetswijzigingen voor ondernemers vanaf 1 juli

Voor u als ondernemer is het zaak altijd op de hoogte te blijven van nieuwe wetswijzigingen en regels, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Telefoonboek.nl toont u een handig overzicht met de belangrijkste wetswijzigingen en regels die ingaan vanaf 1 juli 2014. In dit overzicht vindt u onder andere informatie over: premiekorting op jongeren, financiering voor investeringen in opkomende markten en ontwikkelingslanden, verscherping van inkoopregels, het energielabel en verval van vakantiedagen.

Afbeelding1

1.Vakantiedagen

De wettelijke vakantiedagen van het voorgaande jaar die uw werknemers nog niet hebben genoten, komen per 1 juli 2014 te vervallen. Hoewel u het niet verplicht bent, kunt u uw werknemers er dus op wijzen dat zij deze vakantiedagen de aankomende tijd alsnog opnemen. De vakantiedagen die in één jaar worden opgespaard, zijn geldig tot zes maanden na dat jaar. Voor bovenwettelijke dagen - vakantiedagen op basis van een arbeidsovereenkomst - geldt een uitzondering; deze kunt u tot vijf jaar na opsparen gebruiken. Meer informatie over vakantiedagen en vakantiegeld vindt u hier.

2. Premiekorting

Wanneer u een arbeidsgehandicapte,een oudere (50 jaar en ouder) of een jongere (van 18 tot en met 26 jaar)in dienst neemt, krijgt u tijdelijk korting op de WIA/WAO- en WW-premie.Van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 geldt dit ook voor werknemers van 18 tot en met 26 jaar met een WW- of bijstandsuitkering. Deze werknemers dient u in het geval u ze aanneemt minimaal een halfjaarcontract voor minstens 32 uur per week te geven.

3. Dutch Good Growth Fund

Heeft u als MKB-er plannen om zaken te doen in een opkomende markt of ontwikkelingsland? Vanaf 1 juli 2014 biedt het Dutch Good Growth Fund u een helpende hand met de financiering hiervan. Het fonds ondersteunt projecten in 66 opkomende markten en ontwikkelingslanden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Afghanistan, Ethiopië, Laos, Mongolië en ook Suriname. Het Dutch Good Growth Fund biedt ruimte voor aanvragen tot € 10 miljoen, mits u bij uw eigen bank geen financiering krijgt. In totaal is er voor MKB-ers in het fonds € 750 miljoen beschikbaar voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde businessplannen.

4.Aanscherping AOW-inkoopregels

Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt AOW op.Dit is het basispensioen van de overheid. Als bedrijf heeft u mogelijk wel eens te maken met werknemers die niet hun hele leven in Nederland hebben gewoond. Voor hen gelden vanaf 1 juli 2014 strengere voorwaarden voor het inkopen van ontbrekende opbouwjaren voor de AOW. Werknemers kunnen alleen nog onverzekerde jaren inkopen als zij in die jaren niet ergens anders een wettelijke verplichte ouderdomsverzekering hadden.Daarnaast moeten werknemers voortaan minstens vijf jaar verplicht verzekerd zijn voor de AOW, in Nederland wonen en minstens vijf jaar als werknemer of zzp'er in Nederland werken. De aangescherpte regels gaan in vanaf 1 juli 2014 en hebben een terugwerkende kracht tot 24 maart 2014. Afbeelding2

5.Werken met asbest

Heeft u een MKB-bedrijf in bijvoorbeeld de bouwsector? Dan kunt u mogelijk in aanraking komen met asbest. Vanwege de kans dat werknemers in bepaalde branches te maken krijgen met asbest tijdens het werk, is er een regelgeving opgesteld met betrekking tot blootstelling aan asbest. De regels voor het werken met asbest worden ook vanaf 1 juli 2014 aangescherpt. Wat betekent dit voor u als ondernemer? De hoeveelheid asbest waaraan een werknemer mag worden blootgesteld, wordt verlaagd. Als werkgever dient u uw werkgevers goed te informeren over de gevaren van asbest en ze de juiste instructies te geven. Mogelijk moet uw werkwijze hiervoor worden aangepast.

Blijf op de hoogte

Een aantal regelingen en wetswijzigingen die op de planning stond voor 1 juli 2014 zijn doorgeschoven naar een later tijdstip. Hieronder vallen onder andere het rookverbod in de horeca, de meldplicht bij criminaliteit en de wet Werk en Zekerheid. Wilt u zelf op de hoogte blijven van wetswijzigingen? Houd dan Antwoordvoorbedrijven.nl in de gaten..

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!