Places logo
Menu

Nederland: gunstigste arbeidsomstandigheden en werkverzuim

Nederland: gunstigste arbeidsomstandigheden en werkverzuim

Nog niet zo lang geleden publiceerde TNO een aantal opvallende conclusies over de arbeidsomstandigheden in Nederland. Uit een Europees onderzoek is namelijk gebleken dat dit opvallend verschilt van bijvoorbeeld Italiaanse, Zweedse of Duitse collega's.

Het onderzoek

Nederlandse ondervraagden gaven vaker aan dat werk een positieve invloed zou hebben op hun gezondheid en dat ze zich minder vaak of minder snel emotioneel overblast voelen. Dit maakt de kans op burn-outs kleiner. Dat Nederlandse werknemers gelukkiger zijn blijkt ook uit het de leeftijd waarop zij aangeven te willen stoppen met werken: die ligt namelijk gemiddeld hoger dan in andere Europese landen.

Een minder positieve uitkomst van het onderzoek is dat een relatief groter deel vaker te maken heeft met verbaal en fysiek geweld, intimidatie en discriminatie. TNO denkt dit te kunnen verklaren door de grote dienstverlenende sector in Nederland, waardoor werknemers vaker met anderen in contact komen. Ook zou ongeveer 5 procent van het werkverzuim in Nederland zou volgens TNO werk gerelateerd zijn. Als een werknemer vanwege zijn beroep zich ziek meldt, dan duurt dat wel relatief lang: gemiddeld 31 dagen.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen om bij uw bedrijf werkverzuim te voorkomen? Places.nl zet een aantal tips voor u op een rij die u gemakkelijk, zonder enige financiële investering, kunt toepassen:

1. Een prettige werksfeer

Het lijkt voor de hand te liggen, maar juist daarom vergt het extra aandacht. Een goede sfeer zorgt ervoor dat collega's zich bij elkaar en bij u op hun gemak voelen. Complimenten, elkaar persoonlijk kennen en wat flexibiliteit zullen op dit gebied het grote verschil maken.

2. Voorkom stress

Stress is één van de grootste oorzaken van ziekteverzuim. Door signalen vroegtijdig op te pikken, voldoende pauzes in te lassen én een heldere taakomschrijving vast te stellen kunt u veel gevallen van stress voorkomen.

3. Wees creatief

Of eigenlijk: sta open voor andere methodes en mogelijkheden. Door u flexibel op te stellen gunt u werknemers de ruimte om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen. Tevens legt u zo minder druk op de werknemers, waardoor werken plezieriger wordt.

Wilt u uw klanten wel te woord staan maar heeft u of uw werknemers niet altijd tijd om de telefoon aan te nemen? Dan kan Places Antwoordservice een uitkomst bieden! Neemt u eens contact op via 024 3555 299 of kijk op Places.nl.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!