Places logo
Menu

Lidl neemt voortouw en haalt als eerste supermarkt de sigaretten uit de schappen

Lidl neemt voortouw en haalt als eerste supermarkt de sigaretten uit de schappen

Supermarktketen Lidl stopt als eerste met de verkoop van sigaretten. In 2022 zullen de sigaretten compleet uit de schappen verdwenen zijn. Dit omdat de contracten met verschillende leveranciers eerst moeten aflopen. Naast dat Lidl een rookvrije samenleving wil stimuleren, geeft het bedrijf ook aan dat de verkoop van sigaretten niet meer rendabel zou zijn.

Redenen voor besluit

Op dit moment is Lidl in meer dan 23 landen actief. Toch zal de verkoop van sigaretten voor nu alleen in Nederland stoppen. Lidl geeft aan dat Nederland zich steeds meer als een rookvrije samenleving ontwikkelt, wat de supermarktketen graag wil ondersteunen. Een andere redenen voor het besluit zouden de teruglopende verkoopcijfers van sigaretten zijn, aldus Lidl. Dit terwijl onderzoeksbureau IRI juist omzetstijgingen constateerde voor de grote sigarettenmerken (bijv. Marlboro, Camel, Lucky Strike) in de supermarktketens. Deze zouden gedeeltelijk verklaarbaar zijn door hogere accijns en btw op tabak, maar ook door een groei in verkoopvolume.

Andere supermarkten

Het besluit van Lidl wordt aangemoedigd door Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij hoopt dan ook dat andere supermarkten het voorbeeld van Lidl zullen volgen. Lidl is de derde grootste supermarktketen van Nederland, na Albert Heijn en Jumbo. De andere ketens hebben aangegeven na te denken over de verkoop van sigaretten, maar deze voor nu nog niet te willen beëindigen. Waar Lidl alleen sigaretten van eigen merk verkoopt, liggen bij de Albert Heijn en Jumbo ook grote sigarettenmerken in de schappen. De ketens vrezen dat consumenten zullen overstappen naar een andere keten als zij stoppen met de verkoop van deze merken. Lidl is de eerste supermarktketen die stopt met de verkoop van sigaretten, maar toch namen andere bedrijven eerder al soortgelijke stappen. Zo besloten Kruidvat en Trekpleister vorig jaar al om de sigaretten uit de schappen te halen, en stopt KLM vanaf 1 juli met de verkoop van sigaretten op vluchten.

Uitstalverbod voor alle sigarettenverkopers vanaf 2022

Door de sigaretten uit de schappen te halen, loopt Lidl ver vooruit op de maatregelen van de overheid om het roken tegen te gaan. Zo treedt vanaf 2020 een officieel uitstalverbod in kracht voor alle supermarkten. Dit houdt in dat sigaretten niet langer in het zicht van de consument mogen liggen. Lidl besloot al in 2017 om de sigaretten uit het zicht van de consument te halen. Vanaf 2022 geldt dit verbod niet alleen voor supermarktketens, maar ook voor kleinere verkooppunten, zoals tankstations, drogisterijen en kiosken. Hierdoor is zelfbediening, zoals bij graaibakken en automaten in horecagelegenheden, niet langer toegestaan. Daarnaast wordt de mentholsigaret vanaf 20 mei 2020 helemaal verboden.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!