Places logo
Menu

Kredietaanvraag: waar moet u aan voldoen?

Kredietaanvraag: waar moet u aan voldoen?

Als beginnend ondernemer heeft u vast nog droom die u wilt verwezenlijken, zoals het starten van uw eigen succesvolle onderneming of project. Dan heeft u natuurlijk wel genoeg krediet nodig. Dit kunt u binnenhalen door middel van crowdfunding, maar ook via de bank. De komende jaren breidt de EU de financieringsmogelijkheden voor het mkb-bedrijf uit met maximaal 25 miljard over de komende zeven jaar. Een kredietaanvraag wordt echter niet altijd goedgekeurd. In deze blog vertelt Places.nl waar u op moet letten bij het doen van een kredietaanvraag.

De kredietaanvraag: het proces

Een kredietaanvraag doen is een ingewikkeld, tijdrovend proces, en is afhankelijk van de rechtsvorm van uw bedrijf en de door u gewenste kredietvorm. Een kredietaanvraag verloopt gewoonlijk via de volgende stappen:

1. Voorbereiding aanvraag

Ga voor uzelf na welke kredietbehoefte u heeft. Bedenk daarbij waarom u krediet wilt aanvragen, hoeveel u precies nodig heeft en hoeveel u maandelijks kunt aflossen. Gaat het om een relatief klein bedrag, dan is peer-to-peer krediet (bijdragen van vrienden en kennissen) wellicht voldoende. Heeft u daar niet genoeg aan, dan kunt u een kredietaanvraag bij uw bank indienen.

2. Kredietbeoordeling

Uw contactpersoon bij uw bank zorgt ervoor dat uw kredietaanvraag in behandeling genomen wordt. Vaak heeft u binnen een aantal dagen een uitslag binnen. Is uw kredietaanvraag positief beoordeeld, dan volgt een offerte. Krijgt u geen offerte, dan wordt met u besproken wat de reden hiervoor is en welke andere opties u heeft.

3. Kredietverlening

Heeft u de offerte ontvangen en gaat u akkoord, dan kunt u deze ondertekenen. Vervolgens ontvangt u een bevestigingsoverzicht en kunt u uw krediet gebruiken. Eens in de zoveel tijd wordt door de bank beoordeeld of het krediet nog steeds past bij uw onderneming en kan het krediet indien nodig worden aangepast.

blog_mobielbetalen

Opbouw kredietvoorstel

Een kredietaanvraag doen is niet eenvoudig, mede omdat het kredietvoorstel gedetailleerde informatie bevat over uw onderneming of sector en daarnaast goed financieel onderbouwd moet zijn. Uw contactpersoon bij de bank zal u daar vanzelfsprekend bij helpen. De volgende onderdelen vindt u terug in het kredietvoorstel: - informatie over uw bedrijfsactiviteiten en uw positie in de markt - informatie over het management van uw organisatie - de financiële resultaten van uw onderneming - de effecten die het aangevraagde krediet kan hebben op uw onderneming - de hoogte van het aan te vragen kredietbedrag - een aflossingsoverzicht - de kredietvorm van uw lening - het rentepercentage van uw lening - de voorwaarden die op de kredietaanvraag van toepassing zijn

Tips bij het opstellen van een kredietaanvraag

Volgens de Europese Commissie moeten banken beter uitleggen waarom zij een kredietaanvraag afkeuren, zodat mkb'ers weten welke zaken zij moeten veranderen om wel voor financiering in aanmerking te komen. De volgende tips helpen u bij het opstellen van een kredietaanvraag:

Open een zakelijke rekening

Mocht u als beginnend ondernemer nog geen zakelijke rekening hebben, vraag deze dan aan. Veel banken verlenen namelijk alleen krediet via zakelijke rekeningen. Dat biedt hen een overzicht op de risico's die zij bij u lopen.

Stel een ondernemingsplan op

Met een goed ondernemingsplan kunt u uw bedrijf gemakkelijk aan de bank presenteren. In het ondernemingsplan staan uw bedrijfsgegevens en schetst u de financiële situatie van uw bedrijf. Ook geeft u aan welke producten of diensten u aanbiedt en hoe het productieproces eruit ziet. In feite omschrijft u met een ondernemingsplan uw bedrijfsactiviteitenen uw positie binnen de markt.

Voorkom een negatieve registratie

Zorg ervoor dat u geen registratie heeft bij het Bureau Krediet Registratie. U kunt hier negatief worden geregistreerd als u niet betaalt volgens de afspraken die u maakt met leveranciers en klanten. Dit is nadelig voor uw bedrijf, want deze kanttekening is zichtbaar voor banken wanneer zij uw kredietaanvraag beoordelen. Betaal uw rekeningen dus tijdig!

blog_mobielbetalen1

Sterkte-zwakteanalyse

Voeg aan uw kredietaanvraag een sterkte-zwakte analyse toe (ook wel SWOT genoemd), waarin u de sterke en zwakke punten van uw bedrijf weergeeft. Besteed daarbij vooral aandacht aan de manier waarop u uw zwaktes compenseert. Met een doordachte SWOT-analyse laat u zien dat uw onderneming de juiste partij is voor een kredietaanvraag en vergroot u de kans op kredietverlening.

Verken uw opties

Denkt u dat uw bedrijf niet geschikt is voor een kredietaanvraag? Er zijn ook andere mogelijkheden. U kunt als mkb'er bijvoorbeeld ook een subsidie aanvragen of een crowdfundingscampagne starten.

Volledigheid, de sleutel tot succes

Een succesvolle kredietaanvraag is een kredietaanvraag die volledig is. Door de gevraagde onderdelen zo volledig mogelijk te beschrijven, laat u zien dat u de zaken goed heeft voorbereid. Zo heeft u al gauw een streepje voor op andere ondernemers die een aanvraag doen. Zie een kredietaanvraag niet als een noodzakelijke 'papieren' aanvraag, maar meer als een sollicitatiegesprek. Met een sterke elevator pitch zorgt u ervoor dat u uw kredietvoorstel optimaal presenteert. Volg bovenstaande tips en word een goede kandidaat!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!