Places logo
Menu

Gemiddelde hypotheek bereikt recordhoogte

Gemiddelde hypotheek bereikt recordhoogte

Er is nog nooit eerder zoveel geleend voor woningen in Nederland als in het derde kwartaal van dit jaar. Gemiddeld werd er 287.000 euro geleend.

Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd door adviesbureau IG&H Consulting & Interim. Er is sprake van een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig kwartaal.

Voornamelijk starters hebben moeite om de koopwoningmarkt te betreden vanwege de steeds hogere huizenprijzen. De gemiddelde hypotheeksom voor starters bedraagt 232.000 euro, dat is 3 procent meer dan in het vorige kwartaal.

Leennormen

Het aantal hypotheken dat werd afgesloten door starters kende een daling van 7 procent ten opzichte van de voorgaande periode. Een reden hiervoor is dat er strengere leennormen worden gehanteerd. Daarnaast nam de gemiddelde huizenprijs toe met 2,4 procent en het woningaanbod daalde juist. Dit jaar lag de gemiddelde verkoopprijs van woningen ook hoger dan ooit. Het zijn vooral doorstromers die profiteren van de stijgingen in de woningmarkt.

Omzet

In het derde kwartaal van 2017 werden er in totaal 87.000 hypotheken verkocht. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal verkochte hypotheken gestegen met ruim 4 procent. In combinatie met de groei van de hypotheeksom, was de totale hypotheekomzet in het derde kwartaal 25,1 miljard euro. Dat betekent een stijging van 6 procent op kwartaalbasis en gelijk aan het niveau van 2008.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!