Places logo
Menu

Strijd tegen ziekteverzuim: voorkomen beter dan genezen

Strijd tegen ziekteverzuim: voorkomen beter dan genezen

De feestdagen zijn voorbij, maar de winter nog niet. Januari is na alle gezellige feestdagen een maand waarin veel werknemers een griepje oplopen of met een verkoudheid thuisblijven. Wat kunt u hier als werkgever nu tegen doen?

Uit onderzoek blijkt dat een zieke werknemer u wel €250 per dag kan kosten! U betaalt namelijk niet alleen loonkosten door, maar er komen ook kosten voor de arbodienst en vervanging bij kijken. Daarnaast blijft er natuurlijk werk liggen, wat ook niet ten gunste komt van de productiviteit. Het is daarom belangrijk om als werkgever stil te staan bij de dingen die u kunt doen tegen ziekteverzuim: voorkomen is immers beter dan genezen.

Betrokken werknemers melden zich minder snel ziek

Werknemers die zich gewaardeerd voelen en het gevoel hebben dat hun aanwezigheid telt, voelen zich meer betrokken bij de onderneming. Hierdoor hebben ze een groter verantwoordelijkheidsgevoel en dit zorgt er voor dat ze zich minder snel ziek zullen melden. Als werkgever kunt u daarom het beste vinger aan de pols houden en regelmatig het gesprek aangaan met uw werknemers. Spreek in deze gesprekken uw waardering uit en betrek uw werknemers bij de toekomstplannen van het bedrijf.

Preventieve maatregelen moedigen een goede gezondheid aan

Zorg dat u als werkgever het goede voorbeeld geeft en zorg ervoor dat er op het werk voldoende ruimte is om gezond te leven. Zo kan het enorm helpen als uw werknemers over een goede werkplek beschikken. Zorg voor goed meubilair, voldoende frisse lucht en lichtinval. Daarnaast kunt u zorgen dat er ruimte is voor ontspanning, zoals wekelijkse massages of een abonnement op de sportschool. Veel bedrijven hebben tegenwoordig een overwerkverbod: dat houdt in dat werknemers buiten werktijden geen toegang meer hebben tot de werkservers. Ook kan flexwerken een uitkomst voor u zijn! Tenslotte doet u er goed aan om te zorgen voor voldoende gezonde voeding op de werkvloer. Ruil de ongezonde opties in de bedrijfskantine om voor salades en gezonde boterhammen of neem een werkfruitabonnement.

Verzuimmanagement brengt ziekteverzuim in kaart

Door goed in de gaten te houden wie zich wanneer ziek meldt, kunt u gemakkelijker patronen herkennen in het ziekteverzuim en hier in de toekomst op inspelen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u vervanging achter de hand heeft in perioden die er om bekend staan dat er veel zieken zijn of kunt u voor extra preventiemaatregelen zorgen. Daarnaast heeft u natuurlijk ook inzicht in de werknemers die er wel altijd zijn. U kunt hen belonen voor hun aanwezigheid met extra vakantiedagen of een prijs. Hierdoor motiveert u andere werknemers om ook zo vaak mogelijk aanwezig te zijn.

Schakel een Antwoordservice in om werkzaamheden op te vangen bij verzuim

Ondanks al uw maatregelen, komt het natuurlijk toch wel eens voor dat werknemers zich ziek moeten melden. Om ervoor te zorgen dat u dan zo min mogelijk potentiële klanten misloopt, kunt u het beste een antwoordservice inschakelen. Deze neemt dan de telefoon voor u aan op momenten dat u daar zelf niet toe in staat bent, zoals tijdens onderbezetting. Zo voorkomt u boze klanten en kunt u op een tijdstip dat het u beter uitkomt terugbellen.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!