Places logo
Menu

Elektrische auto's rijden toch niet zo ver

Elektrische auto's rijden toch niet zo ver

Uit een onderzoek blijkt dat elektrische auto"s gemiddeld 40% minder lang meegaan op een volle batterij dan beloofd wordt. Elektrische auto"s worden dan oneerlijk gepromoot op basis van rijbereik.

Onderzoek

Dat heeft de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, de Belgische consumentenbond onderzocht. Zij heeft de Renault Zoe, de Opel Ampera-e en de Nissan Leaf getest op bereik. Uit deze test bleek dus dat het bereik van de auto"s gemiddeld 40% lager ligt dat de fabrikanten aan de consument beloven.

De auto"s die getest zijn, zijn volledig elektrisch. De Nissan Leaf haalde een afstand van 144 kilometer en niet de beloofde 250 kilometer. De Opel Ampera-e haalde een afstand van 304 kilometer in plaats van 520 en de Renault ZOE had een bereik van 232 kilometer in plaats van een beloofde afstand van 400.

Anders in de praktijk

Verschillen tussen het werkelijke bereik en het beloofde bereik zijn te wijten aan de manier waarop de fabrikant de wagens test. Aan de hand van de NED-cyclus worden de auto"s door de fabrikant getest waardoor het officiële bereikcijfer wordt geconstateerd. Deze manier van meten is in leven geroepen door de Europese Unie.

De resultaten van deze test komen echter niet overeen met de werkelijkheid, zo stelt Test-Aankoop. De testmethode meet de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van de auto. De EU heeft de meting in de jaren "70 ontwikkeld en is volgens Test-Aankoop al lang verouderd. Al helemaal omdat de methodes geen rekening houden met het bestaan van elektrische auto"s. Daarnaast worden de tests in een gesimuleerde omgeving met ideale omstandigheden uitgevoerd.

Verandering

Test-Aankop stelt dat de consument door middel van de test wordt misleid. De EU heeft wel laten weten dat de NEDC-test binnenkort vervangen wordt door de WLTP-test. Deze test is modern en biedt volgens de EU een realistisch resultaat met betrekking tot het daadwerkelijke bereik van een auto.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!