Places logo
Menu

Eindelijk een belangenbehartiger voor startups in Nederland

Eindelijk een belangenbehartiger voor startups in Nederland

Vanaf heden is er in Nederland een vereniging die zich inzet voor belangen van startups. Namelijk de Dutch Startup Association (DSA). Volgens de verenging is Nederland een van de laatste landen die hier nog geen verenging voor had. De vereniging is te vergelijken met de "ONL voor Ondernemers" die zich inzet voor belangen van MKB"s of "ZZP Nederland" die zich inzet voor ZZP"ers in ons land. Startups zijn in opkomst en vallen niet onder een van deze categorieën. Startups kenmerken zich op schaalbaarheid, technologie, hard groeiend; maar nog in de beginfase met de potentie om heel groot te worden.

Reden voor oprichten DSA

De DSA is nodig omdat er nog geen enkele belangenbehartiger is voor startups, terwijl ondernemers van de startups te druk zijn met het runnen van hun bedrijf om ook nog te lobbyen in de politiek. De DSA heeft als doelstelling de belangen duidelijk te maken bij politici en beleidsmakers in Den Haag en Brussel. De bedoeling is niet om een uitzonderingsbeleid te maken voor deze startups, maar het beleid ook geschikt te maken voor deze vorm van ondernemen. In het regeerakkoord is er wel kort aandacht aan besteed, maar dit gaat niet verder dan "deze zaken worden bezien". Dit is nog te vaag voor startups en daar gaat de DSA zich hard voor maken.

Wat gaat de DSA doen?

Het huidige ondernemersklimaat sluit nog niet aan bij startups. Op dit moment is het fiscaal gezien nog niet interessant voor investeerders volgens Diana Krieger, een van de oprichters van de DSA. Ook is het nog niet mogelijk om werknemers in aandelen te betalen. Dit kan gunstig zijn wanneer een startup talent aan zich wil binden. Ook kan de vereniging de belangen van de startups regelen met de Belastingdienst op het gebied van de wet DBA. Voor deze belangen gaat de vereniging zich inzetten. Daarnaast wil zij op lange termijn onderzoek doen naar problemen en trends & ontwikkelingen binnen het startup thema. Daarnaast staat zij open voor ideeën vanuit de aangesloten startups.

Genoeg steun voor de DSA

Deze vereniging is niet zomaar uit het niets opgestart. Grote namen zoals onder andere Ticketswap, Treatwell, Simplicate en Moneybird hebben zich al verbonden aan de vereniging. Een van de medeoprichters is zelfs Google. De vereniging wordt echt door startups gedragen. Lid worden kan voor een symbolisch bedrag van 125 euro per jaar. Diana Krieger geeft aan dat dit is om commitment te krijgen van aansluitende startups. Lid worden kan als een startup een kantoor in Nederland heeft en hier ook is opgericht. Ook moet het bedrijf langer minder dan 10 jaar bestaan en oprichters hebben die nog aandelen hebben. Wanneer niet aan deze voorwaarden wordt voldaan kunnen bedrijven "partners" of "fathers" worden.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!