Places logo
Menu

Drie interessante deeltijdopleidingen om als ondernemer te volgen

Drie interessante deeltijdopleidingen om als ondernemer te volgen

Je bent ondernemer, de zaken lopen goed en je hebt veel plezier in je werk. Toch mist er iets: je zou graag nog wat meer kennis willen opdoen op HBO-niveau. Of je hebt al wat jaren werkervaring bij een bedrijf en hebt de ambitie om voor jezelf te beginnen, maar wilt eerst nog meer leren over ondernemen. Een deeltijdopleiding kan in beide gevallen uitkomst bieden voor je. Lees in dit artikel wat je kunt verwachten van studeren in deeltijd en lees meer over drie voorbeelden van opleidingen die bij je zouden kunnen passen.

Wat houdt een deeltijdopleiding in?

Een deeltijdopleiding duurt gemiddeld 4 jaar en wordt meestal gevolgd door mensen met een voltooide mbo-opleiding en relevante werkervaring. Lessen vinden ongeveer één keer per week in de avond plaats, wat kan wisselen per opleiding en hogeschool. Ook zijn sommige opleidingen als thuisstudie online te volgen. Omdat er weinig contacttijd is, wordt verwacht dat studenten veel studeren op eigen initiatief. Het vraagt dus veel discipline van je om dit te combineren met je baan. Veel opleidingen vragen van je dat je een relevante baan hebt voor je begint aan de opleiding. De leeftijd van de doelgroep voor een deeltijdopleiding ligt daarom wat hoger: gemiddeld zijn deeltijdstudenten tussen de 25 en 55 jaar oud.

HBO Commerciële Economie deeltijd

Een deeltijdopleiding Commerciële Economie kun je in het hele land volgen. De opleiding legt de nadruk op praktijksituaties. . Een relevante werkplek is om die reden vaak vereist. Het is een brede opleiding waar je veel kanten mee op kunt, zoals marketing, communicatie of sales. Je bouwt aan een goede basis op het gebied van economie, maar leert ook business Engels en verbetert je computervaardigheden. Praktische opdrachten, zoals het schrijven van een marketing- of exportplan of het opzetten van een eigen marktonderzoek, zijn bij deze opleiding belangrijk en komen vaak voor.

HBO Finance & Control deeltijd

De opleiding Finance & Control biedt in het eerste jaar veel algemene economische vakken aan, zoals bedrijfseconomie, accountancy en fiscale economie. Het management van een bedrijf leer je financieel te ondersteunen, omdat je alles leert over budgetteren, loonadministratie en bedrijfsprocessen. Verder staan juridische vakken en marketing op het programma. Uiteindelijk kun je zelfstandig financiële problemen analyseren en ze oplossen, jaarrekeningen opstellen en een financiële administratie opzetten. Je kunt je verdiepen in een specifiek onderdeel van het werkveld, zoals verzekeren, financiën, logistiek of accountancy, door keuzevakken of een minor te volgen. De opleiding zelf is vrij algemeen.

HBO Ondernemerschap & Retail Management deeltijd

Het aanbod van hogescholen is bij deze opleiding wat beperkter dan bij de andere twee opleidingen: slechts een aantal hogescholen biedt een deeltijdvariant van Ondernemerschap & Retailmanagement aan. De opleiding heeft vooral raakvlakken met de opleiding Commercële Economie. Beide zijn namelijk commerciële opleidingen die draaien om marketing, sales en ondernemerschap. Net als bij Commerciële Economie komen praktijkopdrachten bij de opleiding ORM veel voor en is het de bedoeling dat je marktonderzoeken uitvoert en marketingplannen opstelt. Je verdiept je voor deze opleiding in marketing, consumentengedrag, kostprijsberekeningen, managementvaardigheden, logistiek en marktonderzoek.


Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!