Places logo
Menu

De aanwezigheidsbonus, doen of laten?

De aanwezigheidsbonus, doen of laten?

Verzuim, het is een bekend fenomeen op de arbeidsmarkt. We spreken van verzuim als de werknemer niet op zijn arbeidspost of werk verschijnt en daarvoor ziekte als reden opgeeft. Vaak zorgt dit voor kosten voor uw bedrijf, waardoor het goed is om het te voorkomen. Hoe zorgt u ervoor dat verzuim vermindert?

Belonen in plaats van bestraffen

Een van de mogelijke interventies is het hanteren van een aanwezigheidsbonus. Hiermee wordt een eenmalig geldbedrag per jaar bedoeld, die aan de werknemer wordt uitgekeerd wanneer er in een kalenderjaar geen ziekteverzuim is geweest. Het belonen van aanwezigheid geeft een positieve draai aan de kwestie, in tegenstelling tot het bestraffen van verzuim door bijvoorbeeld het intrekken van vakantiedagen. Daarnaast stimuleert het werknemers om zich niet bij de eerste de beste verkoudheid ziek te melden.

Aandachtspunten

Het is bij zo'n interventie belangrijk om vast te leggen dat langdurige en ernstige verzuimgevallen geen onderdeel zijn van deze financiële regeling. De uitkering moet ook afgestemd zijn op het salaris. Bij te hoge bonus kan de psychologische druk om door te gaan ondanks werkelijke ziekte te hoog zijn en bij een te lage bonus mist de interventie zijn doel, omdat het niet de moeite waard is. Verder is het uitkeren van de bonus los van het salaris het meest effectief, omdat het meer opvalt. In combinatie met een goed arbo- en verzuimbeleid zal het verzuim in uw bedrijf zeker dalen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!