Places logo
Menu

Bijna helft boekhandels geen werkende website

Bijna helft boekhandels geen werkende website

De vakantieperiode is weer aangebroken en dat vormt voor veel mensen een mooie gelegenheid om een boek te lezen en te ontspannen. Dat Nederlanders graag een boek lezen, blijkt uit de toenemende vraag naar zowel hardcopy boeken als digitale boeken. Om te voldoen aan deze klantbehoeftes is het van belang dat klanten online een bestelling kunnen plaatsen en boekhandels deze mogelijkheid aanbieden. Daarnaast zijn steeds meer mensen in het bezit van een e-reader waarvoor zij e-books willen downloaden. Wij vroegen ons daarom af hoe het staat met de online aanwezigheid van Nederlandse boekhandels. Telefoonboek.nl onderzocht daarom het aantal werkende en responsive websites van Nederlandse boekhandels.

Onderzoek

In totaal werden 2245 boekhandels uit de database van Telefoonboek.nl onderzocht. Hierbij werd gekeken naar het aantal bedrijven met een werkende website en werden URL's zonder werkende pagina niet meegeteld. Bij 1181 boekhandels bleek sprake te zijn van een werkende website, wat neerkomt op 52,6%. Hoewel iets meer dan de helft van de boekhandels een werkende website bezit, is dit voor 47,4% niet het geval. Daarmee is er voor een aanzienlijk deel van de bedrijven nog ruimte voor verbetering.

Responsiveness

Daarnaast is er gekeken naar het aantal werkende websites met een responsive design. Bij een responsive design beweegt de website automatisch mee met de schermgrootte van het apparaat waarop deze getoond wordt. Daarmee is de website bruikbaar en leesbaar op elk apparaat dat wordt gebruikt. In totaal bleek 97,9% van de werkende websites ook een responsive website te hebben. Dat is een uitstekend percentage en betekent dat de meeste werkende websites ook naar behoren werken op zowel desktop als mobiel en tablet.

Kansen

Ronny Oonk, manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl, denkt dat boekhandels op de goede weg zijn, maar de online aanwezigheid verder verbeterd kan worden. "Zeker nu de vraag naar boeken en e-books toeneemt, kan het hebben van een bedrijfswebsite een goed en aanvullend verkoopkanaal zijn voor boekhandels. Zo bieden boekhandels als AKO en Bruna voor de meeste boeken zowel een hardcopy als e-book versie aan op hun website. Daarnaast kunnen klanten naast het plaatsen van bestellingen, bijvoorbeeld ook een persoonlijke boekenlijst opstellen en persoonlijke aanbevelingen ontvangen."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!