Places logo
Menu

Veel beroepsnamen in top 20 meest voorkomende achternamen van Giethoorn

Veel beroepsnamen in top 20 meest voorkomende achternamen van Giethoorn

Giethoorn is een dorpje boven in de provincie Overijssel. Dit dorpje kenmerkt zich door het vele water, de grachten en de bruggetjes en wordt daarom ook wel 'Hollands Venetië' genoemd. Veel huizen staan op losse eilanden, waardoor ze alleen te bereiken zijn via de bruggetjes. Vroeger was het meest gebruikte vervoersmiddel in Giethoorn de puntervloot. Tegenwoordig wordt de punter bijna niet meer gebruikt en wordt er vooral getransporteerd met motorische boten. In Giethoorn werd de boterham vroeger vooral verdiend met veeteelt en turfwinning. Daarnaast waren zandwinning, visserij en het snijden van riet voor daken de belangrijkste werkzaamheden. Giethoorn heeft dus veel te maken gehad met water, is dit verleden ook terug te zien in de meest voorkomende achternamen in het dorp?

Vooral veel beroepsnamen

De top 20 barst van de beroepsnamen. Zo staat Bakker al op de eerste plek, daarna volgen Smit, Boer, Mol, Schreur, Strijker en Kollen. De meeste namen spreken voor zich, maar niet allemaal. Mol is bijvoorbeeld afgeleid van Molenaar. Schreur is een ander woord voor kleermaker en Strijker heeft te maken met het strijken van kleding. Kollen komt weer van Kool, wat afgeleid is van iemand die kool verkoopt, een groenteboer dus.

Groen

De achternaam Groen heeft vele betekenissen. Zo kan het betekenen dat dit vroeger een groen persoon was, oftewel iemand die groene kleding draagt. Het kan ook betekenen dat iemand nog jong en ervaren is (een groentje). De naam Groen zou ook te maken kunnen hebben met een beroep, namelijk een tuinier of een groenteteler. Ten derde kan het ook nog een patroniem zijn (een naam die afkomstig is van een voornaam). Zo zijn er Germanen die Groen of Grono heetten. De naam kan ook afkomstig zijn uit Groningen of Groenink. De laatste eventuele betekenis die de achternaam Groen heeft is dat het een adresnaam is. Zo woonden mensen met de achternaam Groen misschien in het groen. Wellicht heeft de achternaam wel een connectie met het groene landschap van Giethoorn.

Top 20

Hieronder kan je de top 20 meest voorkomende achternamen in Giethoorn bekijken. Staat jouw naam ertussen?

Meest voorkomende achternamen Giethoorn

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!