Places logo
Menu

Back in business: Ondernemen na uw welverdiende vakantie

Back in business: Ondernemen na uw welverdiende vakantie

Na een jaar hard werken heeft u als zelfstandig ondernemer wellicht kunnen genieten van een welverdiende vakantie. U bent weer uitgerust, vol nieuwe ideeën en klaar om van de tweede helft van 2013 een groot succes te maken. Maar u kijkt misschien ook op tegen de berg werk, onbeantwoorde post of mogelijke stress die u op uw eerste werkdag te wachten staat. Geen zorgen, u bent niet de enige. Een op de drie ondernemers ervaart namelijk hetzelfde. Met deze tips gaat u fris weer aan de slag en zorgt u dat uw ideeën en voornemens écht tot uiting komen!

Tip 1: Neem de tijd voor uw mailbox

Bent u langer dan een week op vakantie geweest? Dan is de kans groot dat uw mailbox op uw eerste werkdag bijna explodeert. Places adviseert u rustig maar kritisch de tijd te nemen voor het nalopen van al uw binnengekomen e-mails. Op die manier kunt u weer wennen aan het werkritme en uw weg vinden in de projecten waar u voor uw vakantie mee bezig was. Door het overslaan van onbelangrijke mails of mails met reclame bespaart u tijd. U kunt het beste beginnen bij de meest recente e-mails. Eerdere e-mails kunnen namelijk over hetzelfde onderwerp gaan en daardoor al overgeslagen worden.

Realiseer u dat wanneer een collega net terug is van vakantie, ook hij/zij de mailbox moet doorlopen en dit nogal veel werk kan zijn. Overlaad uw collega in dat geval niet direct met duizenden vragen en geef de ruimte om te wennen aan het werkritme.

Tip 2: Praat bij met uw medewerkers

Waarschijnlijk bent u niet de enige op de werkvloer die een zonovergoten vakantie achter de rug heeft. Het is daarom goed om bij te praten met uw medewerkers. Door met een aantal medewerkers een gesprek te voeren weet u wat er tijdens uw afwezigheid is gebeurd. Vergeet ook niet om uw medewerkers te vragen naar hoe hun vakantie was. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u te druk bent om veel te vertellen over uw vakantie. In dat geval kunt u er ook voor kiezen om een lunch in te plannen met uw medewerkers of een wandeling te maken tijdens de pauze. Zo wordt uw eerste werkdag meteen een stuk aangenamer.

Tip 3: Maak een prioriteitenlijst voor lopende zaken

Voordat u op vakantie ging heeft u waarschijnlijk de laatste dagen nogal wat taken moeten afronden. Maar ongetwijfeld zijn er ook taken blijven liggen of uitgesteld. Na uw welverdiende vakantie kunnen er een heleboel dingen schreeuwen om aandacht. Schrijf alles op en order uw taken op basis van belangrijkheid.

Heeft u medewerkers? Kijk dan wat u kunt uitbesteden. Belangrijk hierbij is dat lopende zaken allemaal op de rit komen. Tegelijkertijd moet u voorkomen dat u te veel bezig bent met dagelijkse bezigheden en geen ruimte meer heeft voor nieuwe ideeën of initiatieven.

Tip 4: Zet uw ideeën op papier

Een vakantie is vaak goed voor nieuwe ideeën. Misschien bedenkt u tijdens uw vakantie wel de perfecte online campagne voor uw bedrijf of ziet u opeens veel verbeterpunten binnen uw afdeling. De kunst is dan om hier na de vakantie ook echt iets mee te gaan doen. U kunt ervoor kiezen om op de eerste werkdag globaal op papier te zetten wat u allemaal bedacht heeft en wanneer u meer tijd heeft de ideeën verder uit te werken. De beste ideeën ontstaan immers wanneer u niets hoeft.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u tijdens uw vakantie heeft ontdekt dat u fotografie eigenlijk wel heel leuk vindt. Of dat uw Italiaanse taalkennis toch niet zo goed is als u dacht. Of misschien wilt u graag op salsa-les na die ene keer met uw partner op de camping. Een vakantie leidt vaak tot het stellen van nieuwe doelen in het privéleven. Vergeet bij terugkomst vooral niet om hiermee aan de slag te gaan. Ga die fotocursus, taalcursus of salsa-lessen volgen. Door in uw vrije tijd de dingen te doen die u leuk vindt zult u meer energie krijgen en dit in uw werk terugzien.

Tip 5: Maak een planning voor uw ideeën

Vervolgens kunt u uw nieuwe ideeën proberen om te zetten in een groter succes. Het opstellen van een planning kan hierbij goed helpen. Welke stappen zijn er precies nodig om uw nieuwe ideeën uit te werken? Wanneer moet welke stap gezet zijn? En moet u dit zelf doen of kunt u het ook uitbesteden aan personeel? Hoe concreter u de planning maakt, hoe sneller en groter de kans op succes.

Tip 6: Zet de eerste stappen

Zo gauw uw planning is afgerond kunt u uw ideeën gaan uitwerken. Begin met het inwinnen van informatie. Zo kunt u bekijken hoe andere bedrijven die u voorgingen uw idee hebben aangepakt. Een tweede stap kan zijn dat u de mogelijkheden binnen uw organisatie onderzoekt. U kunt er ook voor kiezen om hiervoor medewerkers, experts of externe partijen in te schakelen. Dit kan u veel tijd besparen en ruimte geven voor nog meer nieuwe ideeën.

Tip 7: Blijf ontspannen

Vakantie betekent vooral ontspannen. Bijvoorbeeld door een boek te lezen, lekker te koken of uit eten te gaan en van de zon te genieten. Wanneer u weer aan het werk gaat wil dit niet zeggen dat deze vormen van ontspanning niet meer mogelijk zijn. Probeer tijd vrij te maken voor het lezen van uw favoriet boek, het klaarmaken van uw favoriete gerecht en het genieten van het weer. Wanneer u dan af en toe ook nog eens de vakantiefoto's terugkrijgt na een drukke dag op het werk, zal uw volgende vakantie weer snel voor de deur staan!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!