Places logo
Menu

Apple akkoord met terugbetaling €13 miljard belastinggeld aan Ierland

Apple akkoord met terugbetaling €13 miljard belastinggeld aan Ierland

Om tegemoet te komen in de eisen die de EU Apple heeft opgelegd, zal de multinational 13 miljard euro aan belastinggeld terugbetalen dat zij in Ierland heeft ontweken. De eis van de EU is opgelegd in navolging van het besluit om belastingontwijking en winsten uit belastingparadijzen harder aan te pakken.

Lage belastingtarieven

Ondanks de bepaling vanuit de EU in augustus van 2016, heeft Ierland geweigerd om aanspraak te maken op het verschuldigde geld. Ierland heeft de strategische beslissing genomen om lage belastingtarieven te hanteren om investeringen door buitenlandse partijen in Ierse bedrijven te stimuleren.

Dit beleid heeft er echter voor gezorgd dat bedrijven zoals Apple zich vestigen in Ierland om te profiteren van de lage belastingen. Bedrijven betalen soms tarieven die slechts 0,0005 rekenen over alle Europese winsten gemaakt tussen de jaren 2013 en 2014. Deze constructie is mogelijk doordat er dochtermaatschappijen en shellcorporaties zijn gevestigd die specifiek zijn opgericht om offshore winsten vast te houden.

De EU treed op

Omdat Ierland niet optrad tegen Apple, heeft de EU Ierland doorverwezen naar het Hof van Justitie om het land aan te sporen toch het belastinggeld terug te vragen.

Zowel Apple als de Ierse overheid bevechten de maatregel om het belastinggeld terug te betalen. Het bestuur van Apple verwacht dat zij de rechtszaak zullen winnen zodat Apple uiteindelijk toch de 13 miljard euro mag houden.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!