Places logo
Menu

Als ondernemer op vakantie, hoe pak je dat aan?

Als ondernemer op vakantie, hoe pak je dat aan?

Nu we het koude weer (hopelijk) achter de rug hebben en de temperaturen langzaam weer oplopen, verheugen veel Nederlanders zich op de zomer. Een tijd waar veel ondernemers even een break nemen van het bedrijfsleven en op vakantie gaan. Wat hierbij door veel mensen lastig wordt bevonden, is hoe je deze vakantie indeelt. Ga jij voor pure ontspanning en ben je twee weken offline of gaan de zakelijke telefoon en laptop mee om af en toe wat mail bij te werken? Hieronder wat tips om de juiste balans te vinden voor ondernemen op vakantie.

Zorg dat je voordat je op vakantie gaat alle belangrijke taken hebt afgerond of dat collega"s het werk kunnen overnemen

Het is belangrijk dat je op vakantie zo min mogelijk stress ervaart en dit bereik je als je zorgt dat alle belangrijke taken zijn afgewerkt. Als je werk laat liggen onder het mom "dat doe ik op vakantie wel", kan je juist minder goed ontspannen omdat het door je hoofd blijft spoken. Als je eenmaal op bestemming bent aangekomen blijkt toch dat het een stuk lastiger is om je hiertoe te zetten dan je in eerste instantie had verwacht. Ben daarom vooral niet bang om werk uit te besteden.

Beperk je telefoongebruik

Vooral voor ondernemers kan het lastig zijn om twee weken volledig offline te gaan. Dit hoeft natuurlijk ook helemaal niet, maar belangrijk is wel om erachter te komen wat voor jou werkt. Veel ondernemers vinden het fijn om bijvoorbeeld aan het eind van de dag de zakelijke telefoon te checken. Zo kan je gelijk kijken of je belangrijke telefoontjes of mails gemist hebt en kun je deze ook beantwoorden mocht het echt dringend zijn.

Je mag best aan je werk denken

Tijdens de vakantie krijg je de tijd om volledig tot rust te komen zodat je met nieuwe energie weer aan het werk kan. Daarnaast is een andere omgeving vaak een bron van inspiratie, waardoor je nieuwe inzichten krijgt. Daar is niks mis mee, zolang je het met mate doet en niet alle nieuwe ideeën die je hebt gelijk gaat uitwerken. Schrijf het op en kom er na je vakantie op terug. Gebruik de vrije tijd die je hebt ook om te reflecteren, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Wat gaat er goed en wat minder? Wat zijn verbeterpunten? Met deze informatie kan je gelijk aan de slag als je weer terug bent.

Laat weten dat je er niet bent

Laat collega"s en zakelijke contacten weten dat je er niet bent. Er even tussenuit moeten is heel normaal en daar zal iedereen ook begrip voor hebben. Echter, om irritatie te voorkomen is het wel belangrijk dat je dit ook laat weten. Stel een automatisch antwoord op je e-mail in die laat weten dat je alleen op dringende mails reageert en wanneer je weer terug bent. Zo weten al je contacten ook waar ze aan toe zijn. Maak daarnaast ook duidelijke afspraken met werknemers dat je alleen bereikbaar bent voor spoedgevallen.

Benut je vakantie optimaal

Ondernemers maken vaak lange werkweken, waardoor ze vaak niet zo veel tijd met hun gezin kunnen doorbrengen als ze zouden willen. Daarom is dit op vakantie juist zo belangrijk omdat hier werk even wat minder prioriteit heeft en je juist veel vrije tijd hebt. Probeer hier dus ook optimaal van te genieten.

Als ondernemer op vakantie gaan kan wat moeilijkheden met zich meebrengen wat betreft bereikbaarheid. Helemaal onbereikbaar zijn is voor velen wel wat veel gevraagd, maar probeer hier een balans in te vinden. Beperk het werk wat je moet doen tot enkel het beantwoorden van dringende mails en telefoontjes en geniet hierdoor optimaal van deze tijd waar je even helemaal niks moet. Want voor je het weet ben je weer terug op kantoor en verlang je weer naar de volgende vakantie.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!