Places logo
Menu

2,7 duizend 80-plussers blijven gewoon nog doorwerken

2,7 duizend 80-plussers blijven gewoon nog doorwerken

Er stonden 2.700 duizend werknemers van 80 jaar of ouder op de loonlijst in september 2017. Ongeveer 2.300 van deze werkende 80-plussers hadden een vast arbeidsverband en ongeveer 400 werkten met een flexibel contract. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Vitalere ouderen

In een eerder onderzoek constateerde het CBS dat er steeds meer ouderen zijn in Nederland die in grote vitaliteit kunnen genieten van hun vrije tijd. Fietsen, uitstapjes met hun kleinkinderen, en het maken van verre reizen zijn allemaal activiteiten waar Nederlandse ouderen zich steeds vaker aan wijden. Zoals het meest recente onderzoek ook al uitwijst, blijft slechts een klein aantal doorwerken.

In september 2017 stonden er 2.700 80-plussers als werknemer op de loonlijst, dit is slechts 0,35 procent van alle 80-plussers. Onder deze groep werkenden zijn ruim drie keer zoveel mannen als vrouwen.

Hoe werken ze?

Van de werkende 80-plussers, werken 2.000 in deeltijd. De meesten werken niet langer dan een anderhalve dag in de week, maximaal zo"n 12 uur. De overige zevenhonderd hadden wel een voltijd dienstverband.

Het overgrote deel van de oudere werknemers werkt in de groot- en detailhandel of de financiële dienstverlening. De vertegenwoordiging van 80-plussers met een arbeidsverband is een stuk minder in het onderwijs en de gezondheidszorg. Er werken relatief veel ouderen in de huur en verkoop van huizen en gebouwen en in de landbouwsector. Dit is ietwat opvallend, aangezien het twee kleinere bedrijfstakken zijn.

Er zijn ook een aantal ouderen die werkzaam zijn als zelfstandige. In het derde kwartaal van 2017 waren er naast 9.000 werkenden onder de 75-plus bevolking, ook nog 16.000 75-plussers die als zelfstandige werkzaam waren. Dit waren met name ZZP-ers.

Stijging van oudere werknemers

Hoewel het niet aanzienlijk veel ouderen zijn die blijven doorwerken, is het aantal werkende oudereren wel gegroeid de afgelopen jaren. In een apart onderzoek naar 75-plussers is deze groei gebleken. Zo waren er in het derde kwartaal van 2003 nog 11.000 75-plussers in loondienst, in 2013 waren het er 20.000 en in 2017 is dit aantal gegroeid naar 25.000.

Dit is voor een groot deel te wijten aan de vergrijzing, waardoor er meer 75-plussers zijn in de bevolking. Daarnaast is ook de arbeidsdeelname van de ouderen gestegen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!