Places logo
Menu

Zo vindt en overtuigt u investeerders om uw startende of groeiende onderneming te financieren

Zo vindt en overtuigt u investeerders om uw startende of groeiende onderneming te financieren

Om een bedrijf te starten of een bestaand bedrijf te doen groeien is geld nodig. Niet iedereen heeft zelf een spaarpot die groot genoeg is om dit te financieren. In dat geval zal je op zoek moeten naar investeerders. Maar hoe gaat dat in z'n werk?

Soorten investeerders

Het is nuttig eerst kort uiteen te zetten bij welke deuren je allemaal kan aankloppen, aangezien dit ook bepaalt hoe je te werk moet gaan. Dit zijn de soorten investeerders:

Informele investeerders of Business Angels: dit zijn (ex-)ondernemers die vanuit zakelijk oogpunt investeren in ondernemingen. Deze mensen worden doorgaans ook graag geraadpleegd vanwege hun kennis van en ervaring in ondernemen. In een artikel dat we al eerder schreven over Business Angels lees je meer over dit type investeerders.

Participatiemaatschappijen: deze bedrijven beheren geld voor grote beleggers. Deze maatschappijen willen nog wel eens grote bedragen investeren, maar doen dit niet zomaar. Nederlandse participatiemaatschappijen zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), waardoor ze goed benaderbaar zijn.

Venture Capitals: dit zijn particulieren investeerders met een groot vermogen. Deze investeerders hebben meestal geen interesse in persoonlijke begeleiding maar wel in een controlerend meerderheidsbelang, waardoor ze door enigszins de controle over de onderneming hebben en over hun eigen geld te kunnen beslissen.

Business Incubators: deze investeerders bieden kennis, een netwerk en faciliteiten. Perfect dus voor ondernemers die vooral op zoek zijn naar zaken als huisvesting, coaching en training. Door hun connecties kunnen Business Incubators u ook in contact brengen met kapitaalinvesteerders. Als tegenprestatie voor hun diensten ontvangen dit soort investeerders graag promotie.

Crowdfunding: bij deze vorm wordt er door het publiek geïnvesteerd. Op een crowdfunding website presenteert je jouw bedrijf en vervolgens kunnen allerlei mensen die iets in uw organisatie zien geld inleggen. Als genoeg mensen dit doen kan dit grote bedragen opleveren. Deze investeerders worden doorgaans uitbetaald in producten, natura of aandelen.

Hoe vindt u investeerders?

Investeerders vinden is al een stuk makkelijker als je weet naar welke soort investeerders je op zoek bent, maar zelfs dan is het niet altijd gemakkelijk.

Organisaties

Investeerders van het type Business Angels en Participatiemaatschappijen zijn verenigd in grotere organisaties, Business Angels Netwerken Nederland (BAN) en de NVP, waardoor deze goed benaderbaar zijn. Aangezien crowdfunden meestal via internet gaat, is ook dit type investeerders vinden goed te doen.

Andere manieren om in contact te komen met investeerders

Om andere typen investeerders te vinden kunt u terecht bij bijvoorbeeld de bank, aangezien investeerders vaak samenwerken met een bank, waardoor de bank je de juiste kant op kan wijzen. Ook de Kamer van Koophandel (KvK) zou je de juiste kant op kunnen sturen. Een andere manier om bij de juiste investeerders terecht te komen is via een universiteit of een hogeschool. Deze instanties willen studenten die een goed idee hebben vaak graag helpen door ze met de juiste mensen in contact te brengen. Je kunt ook lid worden van een businessclub of andere instantie voor ondernemers. In die clubs zitten altijd mensen die in contact staan met investeerders. Een vrij logische manier om investeerders te vinden is om met een stand op een vakbeurs te gaan staan. Daar lopen meestal wel investeerders rond, maar ze staan er niet zelf met een stand. Je zult je dus aantrekkelijk genoeg moeten presenteren om investeerders aan te trekken.

Netwerk


Zoals duidelijk werd in de vorige alinea draait het allemaal om toegang krijgen tot het juiste netwerk. Mocht het je niet lukken om via via in het netwerk terecht te komen kun je op internet op zoek gaan naar websites van bepaalde netwerken. Investeerders.nl maakte bijvoorbeeld een bescheiden overzicht van enkele bekendere inversteerdersnetwerken.

Hoe overtuigt u investeerders?

Ondernemingsplan

Voordat of als je de juiste investeerder hebt gevonden is het zaak om een goed en aantrekkelijk verhaal te hebben om aan deze investeerders te kunnen presteren. Alles begint natuurlijk met een goed idee, maar je zult de investeerders er ook van moeten overtuigen dat dit idee hun uiteindelijk ook winst op zal leveren. Je kunt dit bijvoorbeeld ook overzichtelijk te maken in een ondernemingsplan. Hierin presenteer je de resultaten van onderzoek dat je deed naar de haalbaarheid van de plannen en de positionering in de markt.

Pitch

Een goede pitch is essentieel om investeerders te overtuigen. Hierin presenteert je jouw idee en waarom je product of dienst een interessante investering is. Op Places Nieuws verscheen al eens eerder een artikel over het maken van een goede pitch. Zorg bijvoorbeeld dat u je pitch goed voorbereid hebt en eventuele vragen kunt beantwoorden. Enthousiasme doet het natuurlijk altijd goed.

Product

Investeerders zien naast een beschrijving van een product ook altijd graag een prototype, tekening of 3D-afbeelding van het product. Dit helpt hen te overtuigen dat het een succes kan zijn.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!