Places logo
Menu

40 procent van Europese start-ups die geclassificeerd worden onder AI gebruiken het niet

40 procent van Europese start-ups die geclassificeerd worden onder AI gebruiken het niet

Steeds meer startups zeggen dat zij werken met artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie (KI). Dit betekent dat start-ups gebruik maken van apparaten die reageren op data en impulsen uit de omgeving. Op basis daarvan nemen de apparaten zelfstandig beslissingen. AI is tegenwoordig erg populair. Uit onderzoek van de Londense venture capital-specialist MMC blijkt dat veel start-ups het woord AI misbruiken om mee te liften op de hype.

Geen bewijs voor AI-activiteiten

Onderzoeker MMC analyseerde 2.830 start-ups in 13 landen die zich naar eigen zeggen focussen op AI. De start-ups werden geanalyseerd op activiteiten, focus en investeringen. Uit het onderzoek bleek dat er in 40% van de gevallen geen bewijs werd gevonden voor AI-activiteiten. Volgens hoofdonderzoeker David Kelnar misleiden de start-ups investeerders die vermoeden dat een start-up gebruik maakt van AI.

Bewust misleiden?

Hoewel veel start-ups dus onterecht worden gezien als AI-bedrijf, is het niet zeker hoeveel start-ups dit bewust doen. Zakentijdschrift Forbes benadrukt dat start-ups er niet altijd zelf voor kiezen om als AI-bedrijf gezien te worden. Vaak zijn websites van derde partijen verantwoordelijk voor deze classificatie. Uit het rapport van MMC wordt niet duidelijk of start-ups bewust investeerders misleiden door met AI te pronken.

Investeerders

Volgens de onderzoekers zouden investeerders kritischer moeten zijn als zij willen investeren in een start-up. Veel start-ups die geclassificeerd worden als AI-bedrijf maken namelijk geen of minimaal gebruik van de dienst. Start-ups gebruiken AI vooral voor chatbots (26%) en fraudedetectie (21%). Een start-up die aangeeft gefocust te zijn op AI kan vaak rekenen op 15% tot 50% meer geld van investeerders.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!