Places logo
Menu

Miljoenennota 2020: wat zijn de plannen voor startups de komende jaren?

Miljoenennota 2020: wat zijn de plannen voor startups de komende jaren?

Ook voor startende ondernemers was er tijdens Prinsjesdag vorige week aandacht. De Miljoenennota 2020 bevat veel ideeën over een beter klimaat voor startups in Nederland. Naast een aantal concrete wijzigingen sprak het kabinet zich ook uit over een aantal ideeën. Places Nieuws vertelt u welke.

Wat verandert er voor startende ondernemers?


Bijtelling elektrische auto van de zaak omhoog

De bijtelling voor elektrische auto's van de zaak gaat in 2020 omhoog. Over de eerste €45.000 cataloguswaarde bedraagt het percentage 8% en over alles daarboven 22%. Voor volledig elektrische auto's geldt in ieder geval tot 2025 de vrijstelling motorrijtuigenbelasting en BPM. Hybride auto's zijn tot 2025 zeker van een korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting

Ondernemersaftrek omlaag

Voor ondernemers die van plan zijn een eenmanszaak, VOF of maatschap te starten, kunnen in Nederland gebruik maken van de ondernemersaftrek. Deze aftrek bestaat uit een aantal aftrekposten die het totale belastbare inkomen verlagen. Eén van deze posten is de zelfstandigenaftrek. Vanaf 2020 wordt deze aftrekpost in stappen van €250 per jaar verlaagd tot uiteindelijk €5.000 in 2018.

Box 1 inkomstenbelasting krijgt tweeschijvenstelsel

De winst van eenmanszaken, VOF's en maatschappen wordt belast in box 1 van de inkomstenbelasting. Over het jaarlijkse belastbaar inkomen tot €68.507 geldt een belastingtarief van 37,35%. Over de rest geldt een tarief van 49,5%. Ook voor een besloten vennootschap (bv) komen er wijzigingen in de percentages vennootschapsbelasting.

Scholingsaftrek wordt vervangen door subsidieregeling

Een andere aftrekpost binnen de inkomstenbelasting is scholingsaftrek. Per 2020 wordt deze aftrekpost vervangen door een subsidieregeling. STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie). Met onder meer deze nieuwe subsidie wil de overheid de duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking verhogen.

En wat zijn ideeën?


Infrastructuur voor investeringsfondsen

Het kabinet wil meer mogelijkheden voor het realiseren van investeringen. Het heeft aangekondigd grote investeringsfondsen als InvestNL naar Nederland te halen. Daarnaast komt er een infrastructuurfonds dat het ook voor startups en scaleups mogelijk maakt om belangrijke transities als klimaat en energie te kunnen realiseren.

Het verkrijgen van aandelen in startups wordt versoepeld

Medewerkers met een optieplan hebben recht op zogenaamde aandelenopties binnen een vennootschap. Dit levert werknemers vaak een belastbaar voordeel op. Met name voor medewerkers van startups wordt het, wel waarschijnlijk pas tegen 2021, makkelijker om een aandelenoptie toegekend te krijgen.

Durfkaptiaal-regeling voor meer investeringen in startups

Ook komt het kabinet met het idee om een regeling in te voeren waarmee het fiscaal aantrekkelijker wordt om te investeren in startups en scaleups. Een soortgelijke seed investment bestaat al een aantal jaren in het Verenigd Koninkrijk, waarmee investeringen in startups worden gestimuleerd.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!